Translate

fredag 10 februari 2012

Temat för fredagen: aklejor.

Här kommer lite sommartoner i enkla och dubbla kjolar. Gillar mina hybrider, födda i frihet och med en oändlig påhittighet vad gäller färg och form. Prima ballerina fröken Akleja!

Titta på de gröna bladspetsarna. Visst kan man falla i trans!Så skir, så söt, så ljuv. Kan jag någonsin få för många aklejor?

Det är så häftigt med de dubbeldubbla klockorna.

Den här mörkröda aklejan är en korsning mellan en gulbladig ´Yellow Mellow´ med ljust blåvita blommor och en vanlig vinröd som stod i närheten. Var de dubbla blomanlagen kom ifrån, vete sjutton. De dubbla står en bra bit ifrån, men bin och humlor kan visst flyga.
Men nu ska jag ge mig in i aklejornas kärleksliv. Tänka sig! Jag beställde tre olika sorters aklejfrön igår från Rara Växter. Frösådder är nu inte min specialitet i livet, såvida det inte handlar om tomater, gurkor och sånt som ska växa i grönsakslandet, men aklejor brukar inte vara nödbedda att gro. Så nu får det bli ett försök. Ena aklejan är en grönbladig historia med brunröd underkjol, en viridiflora. Den kan vara lite kinkig, har haft den förut men endast i några få år. Sedan tackade den för sig och flyttade vidare som jordförbättring. Nu ska jag verkligen pyssla och dutta för att den ska trivas. Får väl återkomma nästa år hur det blev med den saken. Nästa år... Hua, så långt bort det låter. Men det finns mycket under tiden i trädgården som kan lindra väntan. Som tur är. Kanske en del nya aklejföreningar? Nya färgkombinationer, i nya former.
Hej hopp för idag.

5 kommentarer:

 1. Aklejor kan man aldrig få för många av! Titta på din fina blå... som fyra små duvor med huvudena mot varandra. Så otroligt fint!
  Lycka till med dina frösådder. :-)

  SvaraRadera
 2. Aklejor kan man inte vara utan, och de bara finns där överallt i nya färger och skepnader:)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Aklejor är fina och trevliga och roliga för de gör liksom som de vill! Civil olydnad i blomstervärlden. Läcker den där med gula blad och dubbla vinröda kjolar. Lycka till med dina sådder.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag är också bedårad av aklejornas skönhet. Och deras lösaktika kärleksliv i kombination med det som Annas beskrev som civil olydnad. Har det något med civilståndet att göra?
  Kram

  SvaraRadera
 5. Oh, så många vackra aklejor...Jag har en dubbel rosa/grön sort som jag gillar skarpt.
  Må så gott,
  Lotta

  SvaraRadera