Translate

onsdag 21 mars 2012

Våren återfunnen!

Så kom våren äntligen även till stäppen! En nässelfjäril, ett bi, några flugor, starar, ringduvan, krokus och vintergäck. En piiipande ormvråk. Eftermiddagen bjöd på nästan +17 på norrsidan och jag var ute hela dagen. Drack min fm-latte i solen, åt min lunch i solen, planterade om gurkor, några Quadro-tomater och en massa majsplantor i solen.


Ett av de bästa vårtecknen är ändå:
Fladdrande, doftande, torkande tvätt! Mmm.

I morse var där bara några små lilagröna avlånga knoppar, knappt synliga. På eftermiddagen stod det öppna vackra vildkrokusar på samma ställe. Med en min som sa: här har vi ju stått hur länge som helst!

Jag blev tvungen att rusa ned i källaren, bära upp olivträd, buxbom, en klematisplanta och mina kamelior.
En blommade i stora vita balettkjolar. Så otroligt vacker! Inget foto kan göra en sådan skönhet rättvisa. Men jag försökte! Tog massor med kort; framifrån, underifrån, från sidan, närbilder, på håll.
I en annan kruka står en röd kamelia men den är ännu bara i knopp. Bar ut även den och ställde i mitt stora växthus, noga med att placera dem båda i samma vinkel till ljuset/solen som de stått i källaren. Annars kan knopparna ramla av.

I en hink med en Austin-ros i slingrade två anemiska tulpaner upp sina blad i hopp om bättre tider. Och idag kom de bättre tiderna! Hinken får stå lite skuggigt några dagar för att vänja sig med ljuset. Lökarna har stått ovanpå jorden i roskrukan i två år nu och vuxit fast där. Därför kan jag inte plantera ut dem. Men jag får väl göra ett nytt försök i år eftersom dom är så livskraftiga.

Men i källaren väntar det en hel massa fler krukor och växter och träd och buskar och citronträd och pelargonier och fuchsior och perenner....

Det var inte enbart olivträd och buxbom som blev frisläppta idag. Även hönsen fick komma ut på, nåja, grönbete. Mer lerbete om jag ska vara ärlig. Men glada höns och tuppar trippade omkring och letade godsaker lite här och var. Alltid fanns det väl en och annan nymornad insekt att hitta.

En av de sist kläckta kycklingarna förra sommaren blev en stilig, svartkammad tupp. Han är inte riktigt vuxen ännu, de senfödda höstkycklingarna växer mer långsamt än de som kommer på våren eller försommaren. Men idag visade han för första gången lite tupptakter. Kanske var det vårkänslorna som tog överhand och han försökte leka vuxen med en höna. Det gick nu inte fullt så bra som han hade tänkt sig utan han blev ivägjagad av den mer än ilskna hönan. Vårspring i benen fick det bli istället.

Den enda som tog dagen med ro var Zappa.
Han var mest nöjd över att ha sällskap ute hela dagen.

Hej hopp!
                                                                    Törnrosa

4 kommentarer:

 1. Vilka kontraster mellan bilden i förra inlägget och bilderna i det här inlägget :-) Vad underbart att kunna ta fram alla krukor.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig dag du har haft!! :o)

  SvaraRadera
 3. Åh vad jag blir avundsjuk! Väldigt dålig taiming att dra på sig influensa nu när värmen äntligen kommer. Ligger här med hög feber och tittar på dina härliga bilder. Tack för ditt utförliga svar angående min rhododendron!

  Ha det fint//Laila

  SvaraRadera
 4. Visst är det skönt med en tidig vår, men har inte hunnit njuta pga jobb hela långa dagarna, nu ser jag fram emot helgen:)
  Kram

  SvaraRadera