Translate

måndag 9 juli 2012

Godissugen?

Kolla då in vad jag hittade hos Odlarglädjens plantskola. För visst vill ni se något läckert? Klart ni vill! Och här...kommer de. Mina godisar i limegult, blågrönt, randigt, minisar, storväxande, barriga och bladiga. Bara att stoppa ned handen i godispåsen och fiska upp något syrligt eller sött. Var så goda!
Eva Claesson, som har startat den här plantskolan för annorlunda och spännande perenner, buskar, barrisar och träd, säljer även på nätet. Odlargladjen.se. Även om du inte ska ha något just nu, titta in hos henne. Jag lovar, du kommer att bli lycklig! Och ha-galen.

Abies koreana ´Wohut Hexe´, tre decimeter stam, knapp halv handflata krona. Underbar!

En lockig, vitkantad tall, Pinus strobus ´Torulosa´. Kunde inte motstå den lilla godisbiten.

Ännu en liten gran, men den här växer till sig lite så småning om. Just nu ca 3 dm hög. A. lasiocarpa ´Compacta´. Blågröna barr som bildar "runda" grenar. Mumsigt läcker, både i färg och form.

En gul hemlock, Tsuga canadensis ´Wintergold´. Ska bli vid och vacker, söt och syrlig.

Picea omorika ´Rainbow´. Vilket underbart namn på en underbar karamell! I lime och blågrönt. Samtidigt.

Gissa om min älsklingssmak är citronsyrligt! Picea orientalis ´Skyland´ är helt i min smak. Med mer limegrön baksida på barren, vitaktiga när de åldras.

Så äntligen har jag hittat min riktiga mums-mums-godis. En ormgran. Blir stor och mäktig, men det tar tid. Alla grenar är bara som barriga apsvansar som hänger nedåt i mjuka böjar. Som jag letat och längtat. P. abies ´Virgata´.

Två riktiga mini-mumsbitar. Man hinner knappt svälja den ena godisen innan man vill ha en till. P. abies ´Pusch´ och Abies koreana ´Silver Star´. 

Titta på de blå kottarna, så typiska för koreanagranar, bara det att här är de knappt en tumnagel stora.Sedan snubblade jag längre in i godisaffären och trasslade in mig i allehanda bladsötsaker. Som en syren med matta blad och röda stjälkar, mörkare grön bladmitt och helt ljuvliga färger. Blomningen? Nä, inte så vidare värst, sas det. Men bladverket, uj uj uj. Snålvattnet rann.

Eva hade svårt att skiljas, jag förstår henne. En riktig läckerbit, Syringa emodi ´Variegata´.

Quercus robur ´Castle Howard´. Inget att säga. Jag håller den i min hand tills sockret smälter och sipprar ut mellan fingrarna. En riktig sötsak. Kan ni se det vita sockret där på bladen?

Jag rör runt i min godispåse och fiskar upp en randig bit, en Fagus sylvatica ´Striata´. Inte bita, bara suga.

Till sist har jag nått ner till botten i  karamellpåsen. Alla gotter är upplagda på bordet och jag njuter mina fynd med ögonen. För det är ju riktiga ögongodisar, de här. Lyckliga jag!

Hej hopp!

                                                                         Törnrosa

13 kommentarer:

 1. Så många läckerheter. Förstår att det inte gick att låta bli =)

  SvaraRadera
 2. Ja lyckliga du!!! Sååå vackra barrisar du har köpt. Det är synd att så få gillar denna växtgrupp... det finns så mycket vackert och ljuvligt men många är kategoriska och tycker inte om barrväxter. Tänk om någon sa att "Jag tycker inte om blommor" eller "Jag hatar lövfällande träd" - då hade nog folk tyckt att de var helt tokiga men att hata barrisar är tydligen helt OK :-) De lövfällande gick ju inte av för hackor de heller.

  Jag har handlat på Odlarglädjens webbshop och det kom fram så bra och växterna var i fin form. Gillar sortimentet som är lite annorlunda.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Har varit inne på Odlarglädjen och gillar verkligen deras butik. Så mycket vackert du har skaffat dig. Jag var en sån som Anna Vattenkanna beskriver...Barrväxter, usch! Men jag har ändrat mig :-) När intresset växer så växer även kunskapen om att det finns så mycket mer än tuja.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Så mycket godis.....mums.
  Tänk att det finns så mycket fint.
  HA det bra :)

  SvaraRadera
 5. Mmmm, en hel påse gott & blandat! Tack för provsmakningen! Kram Hanna

  SvaraRadera
 6. Ojojojoj så läckert...
  jag håller med Anna Vattenkanna, synd att så många kategoriskt avtackar sig dessa trevliga bekantskaper... men jag är en sån som älskar barrisar,
  Jag har dock sett en del avskräckande exempel när jag renoverat en del trädgårdar anlagda på 60- och 70-talet så jag förstår att det kan bli lite komplicerat...
  Lycka till

  SvaraRadera
 7. Striatan får det att vattnas i munnen, men de övriga vill jag nog hellre ha som gosedjur att klappa på :)

  SvaraRadera
 8. Soffan är minst lika fin som växterna, den randiga gillar jag bäst, kul att se!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vilken godispåse! Inte bara lördagsgodis där inte :-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Oj så mycket du fyndat! En och annan skulle få bo hos mig med! Måste vara lördagsgodis för många lördagar framöver det där :)

  Kram

  SvaraRadera
 11. Oj det var inte dåligt vad du shoppat loss!!! en massa fint!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Hej Törnrosa! Kul att hitta hit.
  Jag gillar verkligen din godispåse! Du kan kosta på dig så mycket i och med att du har stor trädgård.
  En gammal ormgran har jag sett i Blekinge (eller vad det kanske i Småland?). Den är imponerande! Det är verkligen en riktig dröm att ha plats med 'riktiga' träd!/Anja

  SvaraRadera
 13. Den med socker på är min favvo!! Jag är en sån som är lite tveksam till barrisar! Men jag har ändrat mig förut så detta kommer säkert att rätta till sig med tiden detta med :)
  Ett underbart inlägg!

  //Veronica

  SvaraRadera