Translate

måndag 17 september 2012

Renovering.

Här ska det bli en ny, mycket roligare rabatt än det överväxta gamla kryddlandet. Den ryska dragonen har tagit över tillsammans med Euphorbia labradorica, en häftig och roligt tvååring men med storhetsvansinne och god spridningsförmåga via sina frön. En gång euphorbia-ägare, alltid euphorbia-ägare. Som med den rödbladiga mollan. Flera olika oreganosorter med mängder av fröplantor hotar från andra sidan och mitt emellan kämpar sommarens sådder av bondbönor och vanlig störböna. Hua, sån röra!
Det är de här godingarna, som jag skrivit om förut, som ska hit tillsammans med en hel massa dagliljor, mörkt vinröda Heuchera och några gräsruggar.

Så det blev till att gräva, rensa, ta bort, gräva, rensa, ta bort i all oändlighet. Köra till komposten, rotslå, försöka intressera grannar för lite kryddor, torka dragon och oregano för vinterns behov.


Men så skönt när allt var borta och jag kunde börja ställa ut de nya växterna och fundera på var de passade bäst.


Ibland, när en rabatt är rensad och renoverad känns det så rent och ordnat med all den oplanterade, obevuxna jorden som ligger där svart och fin. Då gillar jag att växterna inte har tagit allt utrymme i anspråk utan bara är små färgkluttar i den nya rabatten. Ordning och reda. Som annars sällan råder hos mig, varken inne eller ute i trädgården.Färdigtänkt. Alla plantor på plats. Efter lite jordförbättring - bara att plantera. Tycker att det blev precis som jag tänkt mig, nåja, dagliljorna har väl något eller några år på sig innan de är stora och maffiga.
Nu är det bara att vänta och se hur det blir. Om sisådär en två, tre år, kanske.


Hej hopp!

Törnrosa

9 kommentarer:

 1. Det kommer bli läckert, det är jag övertygad om!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Vad fint det blir och jag älskar ert torn...ett sånt vill jag ha :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Det där ser spännande ut!
  En fin plats, kommer nog bli kanon!
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Mycket slit, men resultatet ser riktigt fint ut! Fin färg på dina Echinaceor! Det där blir en vacker rabatt nästa sommar!

  SvaraRadera
 5. En sån härlig plantering du fick till! Jag håller med dig att det är skönt, och himla roligt, att göra rejäla renoveringar ibland - börja om från ruta 1 liksom.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Wow, det kommer att bli jättesnyggt! Jag tycker det är väldigt fint att man ser själva mönstret av stenläggningen, så det blir extra bra med echinaceor som växer upprätt och kanske inte döljer så mycket av stenläggningen, i varje fall de första åren! Väldigt fin spalje, den passar att vara omålad.

  Ha det gott1
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Det blir en härligt het plantering, kul. Hoppas få se live nån gång :) Kram!

  SvaraRadera
 8. Vilken skillnad! Jag väntar gärna och hoppas de tar sig storståtligt. Alla rudbeckiorna kommer att bli en härlig syn. Med eller utan euphorbia:)

  SvaraRadera
 9. Snyggt och vilken härlig färg husväggen fick av blommorna!
  Kram

  SvaraRadera