Translate

söndag 4 november 2012

Nya följare och rea-tulpaner.

Jag har fått två nya följare. Så roligt att ni har hittat till mig. Det är  Marit med sin fina blogg Marits Hagedagbok och Elin som har mysiga bloggen I hagen ved skauen. Välkomna, båda två! Här kommer det en ros till er.


(Rosa gallica ´Duchesse d´Angoulème´, framtagen av fransmannen Vibert 1821. Engångsblommande med stark doft. Härdig till zon V. En mycket vacker och odlingsvärd gammaldags rosbuske.)


Efter en härlig helg hos vänner i Stockholm kom vi hem när det fortfarande var ljust ute. Hann vara i trädgården en dryg timme innan skymningen kom smygandes. Rea-tulpanerna blev omstoppade med jord och benmjöl. Förhoppningsvis ska inte vattensorken hitta till dem i vinter.

Färgerna blev lite väl lilablå på bilden eftersom det var svagt ljus, men ni kan ändå se vilken härlig blandning med tulpaner det är. En mörkt vinröd dubbel tulpansort, två rent vita och två mörkröda liljeblommande, en underbar lavendelblå darwintulpan och en mörkt blåsvart. Och tänk, jag visste redan då jag fyndade dem, var de skulle planteras. De, ni!


De vita placerade jag i den nyrenoverade rabattsnutten vid ingången mot mina två små växthus (5 resp. 10 kvm) som är ihopsatta med varandra numera.I den numera vita planteringen sitter två vitblommande syrenhortensior ´Limelight´, ett vitbrokigt salix och två stycken av det vackra gräset Molinia ´Transparent´. På mitten tre olika klematis på rosbågen. På spaljéen bakom klättrar en hortensia och klematis alpina. Mot växthuset står redan en remontantros och en hängkatsura sedan länge. Jag tror att det blir fint där till våren med enbart 20 vita liljeblommande tulpaner och inget mer.

De lilafärgade tulpanerna grävde jag ner i planteringen där jag förra hösten satte en uppstammad rödlila magnolia ´Rickie´. Den blommade fint i våras med massor av tulpaner runt sig i samma färgskala. Senare på sommaren ska även alla dagliljor där blomma i lilanyanser. Nu fyllde jag på med de här tulpansorterna.

Och de mörkt röda? De ska lysa och tjusa i gamla kryddlandet innan dagliljorna kommer igång tillsammans med rudbeckior och gräs.Tulpaner, det är lycka!

Hej hopp!

9 kommentarer:

 1. Vilka härliga försommar-bilder! Och att döma av vad du har planterat nu kommer det nog bli ännu finare nästa år!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Men glufs vilken fin magnolia, och tulpanerna kommer ju att bli kanon. Din trädgård ser väldigt skyddad ut, med häckar åt alla håll och kanter. Måste fixa det jag också, så det kan bli mer magnoliavänligt :-)

  SvaraRadera
 3. Fina tulpaner du fyndat! Vilken härlig trädgård du har! Tänk snart är vi där i tulpantider:)).
  Ha en bra start på veckan.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. It's fun choosing just the right bulbs to go with the different garden sections, and then even more pleasurable when you get to see them next spring. Those white Tulipa will fit in beautifully with your white border next to the greenhouse, while the purple Tulipa will work well in your other border.

  SvaraRadera
 5. Man kan aldrig få för många tulpaner, det är så vackert på våren när alla fina blommar! En vårrabatt är nästan det vackraste av allt. Glöm inte att kolla in min utlottning! Kram Therese

  SvaraRadera
 6. Tusen takk for en hyggelig velkomst - den beste eg har fått i blogglandia:)
  Lykke til med tulipanene, det blir nok veldig bra til våren.
  Synes det bildet ditt med sittegruppen var så fint. En koselig plass for en kopp kaffe.
  Kjekt du vil følge min blogg:)
  Håper du får en fin uke!
  -Hilsen Elin-

  SvaraRadera
 7. Så fint du kommer att få i vår när det börjar blomma.Och vackra sorter och färger hade du valt.MVH

  SvaraRadera
 8. Så genomtänkt och fint, ja hoppas rätt sorter med rätt färg ligger i påsarna.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Det där blir ju fint som snus! Men hur blev det med de i rundeln på framsidan som du tyckte skar sig så i våras?

  SvaraRadera