Translate

torsdag 7 februari 2013

Ett vår-måste.

Frittilariasläktet har hur många underbara sorter som helst. Vissa svårodlade, andra lättare. Kungsängsliljorna är nog mina absoluta favoriter. Även bland dem finns det olikheter och spännande sorter.

Om jag inte minns helt fel är det här en späd klocklilja, Frittilaria montana, som sitter i mitt woodland. Naturligt växer den bl a i norra Grekland. Mycket lik vår inhemska kungsängslilja, men med en grönare skiftning i klockan.


Ni ser att den lilla gröna skiftningen saknas i den vanliga kungsängsliljan, här ovan. Men båda är så vackra med sina rutor och hängande klockor. Kan inte få nog av dem.


Varje vår köper jag några dyrgripar i kruka så fort de kommer till blomsteraffären. Njuter av dem inne eller i växthuset. Planterar ut dem i rabatter när tjälen släppt. Och hoppas på att de ska fröa av sig där varje år och bli till kungsängsmattor.


Och här är en matta! Hoppsan, men i alla fall början till en.

Törnrosa

12 kommentarer:

 1. Mmm, de är så vackra! Häftig variant med den gröna skiftningen. Den har jag aldrig sett förut.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Kungsängsliljor är ju så underbart vackra! Jag satte 50 lökar förra hösten och längtar efter att få se dem i trädgården!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Har en matta nu av Kungsängsliljan Vita och lila.Dom förökar sig för varje år.Börjar dyka upp på fler ställen i trägården.Kram.

  SvaraRadera
 4. Fritillaria er en spennende slekt! Din med det grønne har jeg aldri sett før. Jeg har en som er lysegul/grønn som heter F. pallidiflora og en som er nesten svart og heter F. camschactensis. Disse gir mye glede i hagen på våren :)

  SvaraRadera
 5. Når man studerer kronbladene, er de som små mirakler. Og det er så bra at de frøsår seg.

  SvaraRadera
 6. Ser fram emot att få se om det blir några sådana bland alla lökar jag sådde i höstas...minnet sviker.
  Fina är de med sitt rutmönster.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hos oss vill de sällan fortsätta växa där jag gräver ner dem men frösår sig, och tar nog hjälp av myror, för de dyker opp på helt andra ställen. Och glad blir jag, var de än blommar.

  SvaraRadera
 8. Kungsängsliljan trivs hos mig. Jag blev så glad när jag upptäckte det! Älskar små växter som man åtrår som visar att - här vill jag bo. :-)

  SvaraRadera
 9. Smart att plantera dem 'in the green'! De är underbara! Tänk om de trivs i min trädgård också...

  SvaraRadera
 10. Älskar också Kungsängsliljor och de flesta andra Fritillariorna. Vi har litet för torr sandjord, för att de ska trivas riktigt bra. Den som trivs bäst hos oss är F. Pallida, som står i helskugga.
  När man googlar på bilder av den, så kommer min ena planta upp i första bildraden, bredvid en träbänk och en korg.

  SvaraRadera
 11. Dom är så fina!! gör som du njuter av dom inne sen på friland och dom verkar trivas.
  Ha en trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Så fine!
  Jeg har også satt løker av denne i vår. Håper de blir like flotte som dine til våren.

  SvaraRadera