Translate

lördag 11 februari 2012

Dagens tema: små träd hos mig.

Fraxinus excelsior ´Crispa´, kålask. Klarar sig till zon IV. Växer långsamt, en underbar liten bekantskap.

En av mina absoluta favoriter i woodlandspartiet är en liten gran med limegula nya skott på försommaren. Det första året behöll hela granen den ljust gulgröna färgen, men nu övergår den helt till grönt under sommaren. Kanske står den för skuggigt för att orka ha den skira gula färgen kvar. Namnet? Picea abies ´Pachyphylla´. Den är inte stor, knappt en halvmeter, och tillväxten varje år endast några få centimeter.

En riktig liten charmig sak är min gulbladiga korstörne, Gleditsia triacanthos ´Sunburst´. Den är inte speciellt härdig, max zon II, men jag har planterat den upphöjt och grusigt för att förbättra växtförutsättningen. De två senaste kalla vintrarna har tyvärr fått det lilla trädet att frysa tillbaka rejält. Kanske klarar den sig inte på sikt, men det har ändå varit roligt att ha haft den på friland i några år.

Det fick bli buskar som uppträder som små träd på detta foto. I en liten trädgård eller i blandade planteringar är de utmärkta som blickfång och uppstickare.
I bakgrunden till vänster en stamympad ormhassel, Corylus avellana ´Contorta´ bredvid en alldeles vanlig svensk en. I mitten till höger lutar sig ´Harry Smith´ in för att få vara med på bild. Det är en rönn, Sorbus, med små blad och vitaktiga små frukter på hösten. Den ränner iväg med långa nya smala grenar varje sommar, har väldigt brått att bli stor. Men jag klipper in och tuktar.
I framkanten en gulblommandes magnolia och en rödbladig ormhassel, även den snabbväxande och härdig. Bakom dem, i höger mitt, skymtar en klockbuske, Enkianthus campanulatus, som vill stå i torvbädd för att trivas. Dess små klockliknande blommor i rosa med grön nacke kommer på försomamren i stora klasar. Söta som socker.


Prydnadsaplar finns i många sorter med olika färg på de små äpplena. De är lättskötta, enkla att forma till önskad storlek och att klippa vackra täta kronor på. Jag har flera olika sorter med röda blad, en del håller färgen hela sommaren medan andra blir gröna efter bladutsprångets rödhet. Den här, ´Ruby´ har jag för mig att den heter, verkar ha ersatts på marknaden med en som är bättre, ´Profusion´. Jag klipper mina två ´Ruby´ hårt numera, som stora ovaler, strax efter blomningen. Sedan ytterligare en "hyfsningsomgång" mot slutet av sommaren. Blomningen är djupt cerise och de pyttesmå äpplena, inte större än lillfingret, mörkt vinröda. De är nödproviant för småfåglar och koltrastar på vintern.


Acer shirasawanum ´Aureum´ är ett riktigt favortitträd. Japansk gyllenlönn. Så fint namnet klingar. Vackra löv, vacker limegul färg, den riktigt lyser i skuggan av min stora ek. Och förirrar sig en solstrimma in, ja då skiner bladverket i olika gulgröna nyanser. Långsam tillväxt, inte alls som våra inhemska lönnar utan mer som de japanska artfränderna. Vill stå torrt på vintern för att bli härdig upp till zon IV.

Nu har jag haft mitt gulvedsträd, Cladrastis kentukea, i minst 15 år. Det ska klara zon III men kan vara lite kinkiga på vissa platser. Trots de två senaste kalla vintrarna har det överlevt här i min trädgård, nära zon IV, men barken fick frostsprickor och jag undrar om den ska orka läka sina sår. Under sommaren silar de stora flikiga bladen ljuset ned mot underplanteringen och skapar en lite hemlig dager där under. Bladverket faller tidigt på hösten efter att ha blivit vackert gula redan i slutet av eftersommaren. Om du bor i en kallare zon är Maackia amurensis en god ersättare gulvedsträdet. Maackian klarar sig till zon VI.

Ett litet rundväxande hagtornsträd modell litet är Crataegus monogyna ´Compacta´. Tror i alla fall att det var namnet, lappen och minnet är suddiga. I alla fall håller jag efter de grenar som vill sträcka ut sig för jag vill ha trädet litet och bulligt.

Sambucus racemosa ´Sutherland Gold´, gul flikbladig druvfläder, är egentligen en buske som jag stammar upp till ett mindre flerstammigt träd. Det effektfulla bladutsprånget på våren i renaste limegult är magnifikt. Senare på sommaren övergår bladfärgen till lite tråkigare grönt men då får andra växter ta vid med sina blad och blommor.

För länge sedan fick jag en bonsaiplanta i kruka av min trädgårdsvän. Den växte och växte, och en dag satte jag ned mitt miniträd med hela krukan i utkanten av en rabatt. Går det så går det. Och det gick. Numera har jag fullt schå att hålla den i tukt och ans. Fortfarande sitter den där i jorden med sin lilla kruka runt rötterna, men det största rotsystemet har fritagit sig. Vem är det som har en sådan livslust? En Ullmus x hollandica ´Jacqueline Hillier´, Bonsaialm kallad. Precis vad jag fick en gång, en bonsai, alltså.

Eftersom den här, troligen den amerikanska hästkastanjen Aesculus pavia ´Atrosanguinea´, inte klarar mer än zon II gick det självklart åt pipan med dess överlevnad förrförra vintern. Synd, för den hade så härlig blomning. Innan jag planterade ut den stod den i kruka i flera år och vantrivdes. Annars brukar de flesta av mina småträd bli behandlade som krukväxter i ett antal säsonger innan de får bo ute på heltid i en plantering. Jag gillar att kunna flytta runt dem i trädgården till olika sittplatser och i olika arrangemang. De skapar höjd och blir spännande tillsammans med perenner, rosor och hostor, även de i kruka.
Nästa bild visar just den amerikanska hästkastanjen i kruka.



 Nu får det bli slut på trädtemat. Kanske blir det fler någon annan gång, för träd kan jag aldrig få nog av.
Tack och god natt!

8 kommentarer:

  1. Underbart inlägg! Blir så glad av att se att fler än jag är frälsta över träd!
    Kram Ullis

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga träd du har! Jag har en gammal trädgård, men trots detta, nästan bara gräs. Jag har planterat fläder, syrenhortensior och katsura, och bara längtar efter att de ska växa upp och skapa lite lummighet.

    Ha en fortsatt trevlig helg

    SvaraRadera
  3. Tack för alla citrustips! Nu kan jag väl inte misslyckas?! Jag har ju också en utmärkt övervintringsplats i min inglasade vinterträdgård med 10-15 grader, så jag kan inte skylla på det...
    Så många fina träd och buskar du har! Några av mina favoriter, bl a gyllenlönnen och korstörnet (vågar jag säga att mitt korstörne är 3-4 m...).
    Fortsatt trevlig helg!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  4. Så spännande med dina små träd, vill se mera:)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Så många vackra små träd du har. En riktigt trädskatt!
    Ha en härlig söndagkväll!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  6. Det är så livgivande att se dina fina bilder nu när det är småtrist ute. Det är svårt att kunna tro att det ska bli så där om ett slag.
    Och när jag tittar på dina aklejor längre ner blir jag nästintill sjuk av avund, så fantastiskt vackra!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  7. Hi there, I found your web site by way of Google even as searching for a comparable topic, your website got here
    up, it looks great. I've bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, simply was alert to your blog thru Google, and located that it is truly informative. I'm
    going to watch out for brussels. I will be grateful
    should you proceed this in future. Many other folks might be benefited
    out of your writing. Cheers!

    Also visit my web blog; http://www.iamsport.org/pg/blog/sundraw5/read/15950535/pilate-classes

    SvaraRadera
  8. I'm not sure why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.



    Review my webpage ... the pilates studio

    SvaraRadera