Translate

onsdag 2 juli 2014

Vilken rosblomning det är i år!

Förra sommaren blev det inte mycket till rosflor hos mig. De flesta av mina drygt 200 sorters rosor frös ner under den kalla marsmånaden då solen stekte men minusgraderna höll rötterna djupfrysta. Men i år! Rosorna står friska och fulla av knopp. En del har redan börjat blomma, andra är snart på gång. Gallicor, damascenor, albor, remontanthybrider, centifolior och dito mossrosor - listan kan bli än längre. Även mina klättrare ´Valdemar´ och ´Helena Hybrida´ står fulla med knopp, de som förra året såg ut att ha tackat för sig.
En av mina absoluta favoriter fick jag en gång av Rolf Ginstmark, Roskraft i Skåne, som en liten pyttestickling. Det var en spontankorsning i hans och Elses trädgård mellan en trolig gallica och en okänd ros. Fröplantan hade han hittat nära sin Magnolia kobus, så den fick namnet "Vid Kobus". Genom åren har den varit en riktig liten kinkfröken, men i år fullständigt dignar den av rosor som doftar ljuvligt, definitivt som gallicor. Och gallicans karakteristiska kåddoft på glandelhåren. Den når nu upp till toppen av min "portal" som står över gången in mot lilla växthuset. Åh, så vacker rosen är nu!

 


Hej hopp!

15 kommentarer:

 1. Så flott rose! Den ser kjempestor ut :-) Det er duften av disse gamle rosene som jeg har oppdaget i det siste, for den er så skjønn!
  Det er også derfor jeg liker Austinrosene, for mange av de har jo beholdt den nydelige duften.

  Ha det godt!

  Klem

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken prakt! Och det blommar på här hos mig också, även om rosorna inte är så där höga och tjusiga som hos dig. :0)

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar ros! Mina rosor är nysatta i fjol och några i år så de är ganska små än. Men jag njuter av de blommor som blir...även om katterna tar den mesta av uppmärksamheten;)
  Har tittat på alla fina bilder från några av dina tidigare inlägg. Även jag har besökt Odlarglädjen, i år. Kul med din Ormgran!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Så vackert med alla rosor! Jag har inte så många kvar efter bygget av vinterträdgården, men i sommar har jag bestämt mig för att odla ett stort rosensnår. Ska bara semestervila lite först och göra ingenting. Sedan ska jag ta itu med att leta efter riktigt kraftigväxande rosor i som blommar både länge och väl och som doftar gott. Helst ska de remontera också. Omöjlig uppgift? Hoppas inte det :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 5. Så vacker den är! Det är ett riktigt rosår i år, många av mina tidiga har redan blommat över det har varit ljuvligt att följa dem.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Tjusigt och helt otroligt att ha 200 rosor att pyssla om.
  Anette

  SvaraRadera
 7. Hei! 'Vid Kobus' er vakker. Det er så spennende med roser/planter som har en historie, og som en har fulgt med som bitteliten. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 8. Dina rosor ser verkligen fina ut. Här är de våta och hängiga. Regn och kyla ingen sol gör att de slokar. Nu vill jag ha sol och värme då kommer de säkert igen
  Önskar dig en fin fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 9. Här är de inte så fina som hos dig.Mycket knopp är det men de verkar vänta på värme och sol. Hoppas regnet inte geggar ihop dem alldeles :( Skulle gärna komma förbi med föreningen men då är jag iväg söderöver. Det får bli en annan gång.

  SvaraRadera
 10. Åh så alldeles underbart det låter, hjälp vad jag blir avundsjuk! Vilken tur att vintern var skonsam. Rosor kan ju verkligen vara fantastiska. Här är honungsrosen redan överblommad, minst 2 veckor tidigare än vanligt. Nåja, underbart är kort, som vanligt.
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 11. Så fin den är, rosen från Roskraft. Jag har också en ros därifrån, 'Bardou Job', som jag gillar jättemycket. Det är verkligen ett fantastiskt rosår och idag har vi haft en kanondag.
  Ha en skön helg! Kram

  SvaraRadera
 12. Vad härligt det låter när du lovprisar rosorna. Hos mig får de bara en massa sjukdomar. Det gäller även gallicarosorna. Önskar jag visste vad det är för fel jag gör.
  Fortsatt skön sommar.
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Nu har ju värmen kommit och rosorna har fullständigt exploderat. Så djuvligt det måste vara hos dig som har flera hundra!

  Ha det skönt i sommarvärmen!

  SvaraRadera
 14. Så fin ros! En av många fina rosor i din trädgård. Allt gott Mari

  SvaraRadera
 15. Valuable info. Lucky me I discovered your web site unintentionally, and I am shocked why this coincidence didn't happened in advance!
  I bookmarked it.

  My blog How Do I Make A Custom Thumbnail For Youtube

  SvaraRadera