Några lundfavoriter. Har egentligen hur många som helst, kan aldrig säga vilken som är min absoluta favoritväxt. Förmodligen den jag just då tittar på.
Fagus ´Stricta´ som blir gul-och grönrandig på sommaren samt en högväxt nunneört jag har glömt namnet på. Blommar med upprätta lilarosa spiror i maj.
Hostans och ormbunkens bladverk passar varandra så fint. Jag är mycket förtjust i alla mina olika hostor, från ministorlek till jättar. De minsta är endast några få centimeter stora, de största kan mäta runt 3dm i längd.
Krolliljor är tacksamma att fröså, även om det tar bortåt 7 år innan de blommar första gången. Får de stå i fred och sätta frön kan de bli till vackra sirliga skogar av blomstänglar med åren.
Hur många år längtade jag inte efter en ormgran, Picea abies ´Virgata´, sedan jag först såg den i Göteborgs botaniska trädgård? Nu har jag en, sedan två år tillbaka. Fann den hos Odlarglädjen utanför Eskilstuna. Inte stor ännu, men underbar.
Jag har två paraplymagnolior som vecklar ut sina otroligt stora, vackra blad under försommaren. Varje blad kan bli över en halvmeter lång. Det här är en fröplanta,´Tores Bästa´, från Tore Widenfalk, Västerås, inköpt hos Tommy Ahnby i Dalsland för 6-7 år sedan. Nu börjar den få lite höjd och skapar djungelkänsla en bit ovanför mitt huvud. Kan stå länge under bladverket och titta uppåt, drömma om den dag då första blomman kommer, vit och vacker.
Nere på marken, i vandrande skugga, sticker kobrakallor, Arisaema, upp sina fascinerande ormlika huvuden. Just den här vet jag inte namnet på, men häftig är den. Kan det vara något med parasoll?
Förutom krolliljor i rosalila har fler och fler vita kommit. Jag ska försöka gräva upp några och samla dem intill mina tre plantor vita löjtnanshjärtan som blommar under en vit Magnolia stellata. Ser framför mig hur vackert det kommer att bli med alla vita blommor där tillsammans i halvdunklet.
Den här lilla sötnosen dök upp i år i lundens skuggigaste del. En fylld akleja i vitrosa kjol. Helt underbar!
Ett annat spännande fynd från Odlarglädjen är den här sirliga boken med små runda blad på en uppåtsträvande stam. Skulle gärna visa hela trädet men det ser bara mischmaschigt ut på bild. Hoppar liksom in i bakgrunden och försvinner. Fagus sylvatica ´Rotundifolia´ är namnet.
Min Metasequoia glyptostroboides, också en favorit, är ett fantastiskt träd med mjuka barr som fälls på hösten. Vårens nya är skirt limegröna för att bli milt gröna frampå sommaren. Även stammen är vacker med den rödbruna barken.
Vårens nyförvärv (ett bland många, måste erkännas). En helt otroligt vacker rododendron i intensivt lavendellila med grön insida på ett av blombladen. Ingen bild i världen kan ge rättvisa åt de färgerna! Namnet? Finns på lapp i planteringen, men det hällregnar och jag ids inte störta ut nu.
Törnrosa
Ojoj så mycket fint du bjuder på! Min favorit blir Hosta med ormbunke :)
SvaraRaderaKram påre
Åhåhåhåhå, och jag måste ta mig till Odlarglädjen. Det blir ett perfekt semesteräventyr. Jag brukar sitta och dreggla vid deras hemsida rätt ofta och vet att de har kul saker. Jag är som vanligt som jag är, och vill ha ALLT jag ser på dina bilder. Vaddå fokus och bestämma sig?
SvaraRaderaJag vill också vara en bosättare i ditt woodland! Kan jag bygga en hydda eller ta lilla tältet? :)
SvaraRaderaRosor i all ära, men det här är ju minst lika intressant och spännande!
SvaraRaderaKram
Åhhh, ormgran och paraplymagnolia väcker mitt habegär. Hamnar på önskelistan.
SvaraRaderaHa det gott/ Lotta
Det är allt bra vackert med blad och stammar när solens strålar lockas fram genom grenverket och en liten enkel blomma här och där. Det gillar jag verkligen. sån tur du har som har en sån plats att bygga dina idéer i.
SvaraRaderaönskar dig en skön sommar dag
kram Meta