Translate

fredag 27 april 2012

Är jag galen, eller...


Köpte ett länge önskat träd, nåja, här blir det som mest en buske. Om det överlever, ja. Zon II. Jag har zon III. En Cornus controversa ´Variegata´. Växer i "nivåer"  med sina underbart gulvarigerade blad. I halvskugga riktigt lyser den. Jag ska plantera den mycket skyddat, med stora stenar mot norr som värmehållare, några höga tujor och en koreanagran i en halvcirkel runt och upphöjt, väldränerat med mycket grus och barkmull.
Kolla knopparna. Och barken. Ganska vackert, eller hur?!

Så idag åkte jag med släpkärran till grustaget några kilometer bort. En halv skopa från den mastodontstora frontlastaren fyllde mitt släp så att däcken säckade en aning. Sedan fick min Subaru jobba på hemåt. Lasten tryckte på bakifrån varje gång jag bromsade och det kändes som om vagnen levde där bakom. Nu har jag massor med grovt grus till mina nya surjordsrabatter, den varigerade Cornusen och ytterligare en galenskap: ett gulvarigerat tulpanträd, Liriodendron tulipifera ´Aureomarginatum´! Håll tummarna!!! Det vanliga tulpanträdet har överlevt de tre sista kalla vintrarna hos mig helt utan skador. Fantastiskt. Och det trodde jag var en omöjlighet för mig att ha i trädgården. Men försöka går ju alltid. Och se! Det går!
Så nu ska jag försöka med de här två riktiga utmaningarna. Får återkomma nästa vår och berätta hur det gått.

Ha en riktigt mysig trädgårdshelg.

  Törnrosa6 kommentarer:

 1. Så underbart att höra om andra som delar ens galenskap för tokiga projekt. Jag skulle vilja starta en klubb. En Galenpannaklubb! Där man bejakar tokigheter och utmaningar i trädgården :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Jamen såklart att du måste prova! Du har ju gjort allt för att förbättra ditt mikroklimat där pagodkornellen ska få sitt hem - den måste ju bara trivas!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Japp det är du, härligt galen och det kommer att fungera utmärkt tror jag. Snygg modell på busken!

  Ha det bäst, här lyser solen! Kram

  SvaraRadera
 4. Tror också att ditt zonknäckeri kommer att lyckas!
  Här försöker jag med zonknäckeri åt andra hållet liksom. Odlar litet kanadensiska rosor, men de vill inte bli lika bra här nere i Skåne som längre norrut!

  Fast jag har förstås också en härdig kamelia, som överlevt två vintrar här. Det får väl också räknas som vågat!

  Lycka till med det vackra trädet!

  SvaraRadera
 5. Såg att jag inte lagt till mig som följare! Har gjort det nu:)).
  Tulpanträd!! Vad spännande, det skulle jag vilja ha.
  Vilken snygg buske som växer i nivåer!
  Ha en fin lördagskväll.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Så spännande, det kommer säkert att gå bra med ditt nya träd! Häftigt med ett tulpanträd! Riktigt kul med zonknäckeri, ibland lyckas det:)
  Ha en fin helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera