Translate

lördag 28 april 2012

Växtkraft

Paeonia mlokosewitschii, svavelpion, står redan som tjocka murklor, i givakt, och bara väntar på den riktiga vårvärmen. För då exploderar deras växtkraft och de skjuter fart, rakt upp och med stora blomknoppar likt bladinklädda glaskulor. Och när de slår ut...


En Larix kaempferi, japansk lärk på stam, står beredd med sina pärlor. Strax blir de ljusgröna små borstar som täcker grenarna. Mjuka och smekvänliga.


Hänglärken har förra årets kottar kvar samtidigt som den blommar med pyttesmå svagt gulgröna och röda "nya kottar". Titta noga, de finns där.Körsbärsbenveden, Euonymus planipes och hängkatsuran, Cercidiphyllum japonicum f. pendulum, står även de och väntar på en varm dag. Då släpper de snabbt ut sina blad och jag hoppas på ingen-frost. För blir det frost, dör hängkatsurans sköra nya blad och det doftar nybakade bullar i trädgården av dem. Pepparkaksträd, som en del kallar katsuran. För den goda doftens skull.


I morse var där bara stora knoppar, inga blommor alls. Men så, under dagen, med sol och 17 plusgrader, blev ena sidan av mitt uppstammade kurilerkörsbärsträd, Prunus nipponica var. kurilensis, helt rosablommigt. Otroligt hur fort det går ibland.

Välkommen efterlängtade vår! Nu är du här på riktigt!

Och välkommen säger jag till Maria med den härliga och fina bloggen Sabelhagens Olivlund. Så roligt att du vill vara följare hos mig! Det glädjer jag mig verkligen åt.

Ha det gott alla bloggvänner i vårvärmen! Gräv och njut.

                                               Törnrosa

                                                                

8 kommentarer:

 1. Wow vilket härligt inlägg. Den där pionen går inte av för hackor, vilken rejäl planta! Jag köpte min första förra året, tror jag får kanske3-4 blommor. Snygg sista bild!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Så fina bilder! Och visst är det underbart att våren äntligen är här :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Vilka underbara bilder! Pionen är magisk:). Fantastiskt att körsbärsträdet slog ut under dagen, vilken lycka.
  Ha en fortsatt skön helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Ja äntligen kom värmen... vilka spännande växter och träd, liksom i förra inlägget om nya planteringen, blir bra det:)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Den svavelpionen hade gärna fått bo hos mig!
  Vår svavelpion var så fint på väg, men dels har sorkar rört om och gjort gångar i jorden och dels har den fått piongråmögel.
  Försöker bota den med vedaska efter tips.
  Har också en rätt ny svavelpion från växtmarknad på Alnarp. Den står med några knoppar nu, men jag antar att den inte är så där vackert gul, utan rosa.

  Nu får vi verkligen hoppas att värmen är här för att stanna ett tag!
  Idag blev det tvärvändning. Regn på förmiddagen och underbart solsken och värme på eftermiddagen.

  SvaraRadera
 6. Vad sött lärkträdet är, och körsbärsträdet förstås, den blomningen är ju fantastisk! Så härligt att det äntligen kommer lite vårvärme!
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Vad många fina träd. Det är alltså till den här bloggen man skall gå när man behöver inspiration till nya träd!!!
  Och, en sådan kraftig svavelpion är nog få förunnade!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Vilken fantastisk vacker rosa boll du har! ;-) vill också ha fler vackra träd. Ps, mysig blogg jag hittat.

  SvaraRadera