Translate

torsdag 10 maj 2012

Nya galenskaper.

Nu har jag gjort det. Igen. Handlat på mig mer än förnuftet säger ja till. Men det där ha-begäret, det är allt svårt att tas med. Och då blir det som följer:


Abies veitchii ´Rumburk´, en dvärgform av Fujigran funnen i en by på gränsen mellan Tyskland och Tjeckien. Härdig zon IV, förmodligen. Undrar just om "Rumburk"  har något att göra med min rostiga dito?Picea omorika ´De Ruyter´. En underbar serbgran, lite "lockig" i utseendet.


En blivande "bonsai" i mitt woodlandsområde. Redan på gång, knotig och uppstammad. Vem kan motstå en sådan galenskap? (Ni vet svaret!) Det är en Chamaecyparis obtusa ´Graiciosa´, en japansk ädelcypress. Helt fantastiskt underbar med ljusgröna blad?/barr? hmm, ja vad det nu kallas. Genombruten spets, tyll, kanske? Asch, ni ser vad jag menar.Pinus strobus ´Blue Shug´ är en lågväxande weymothtall, som gjord för att smekas. De riktigt blågröna barren är långa och mjuka bara man tar åt rätt håll. :) Om jag blev förförd? Gissa!


Sist, men inte - jo, minst, en gulbarrig dvärgtall, Pinus mugo ´Carsten Wintergold´, den allra raraste minitall man kan se. (Förlåt mina andra småttingtallar, ni är också jätterara. Jag bara skojade nyss.) Den ska planteras vid sidan om det gulbladiga löjtnanshjärtat, under ormhasseln och framför en minigran som ska vara gulbarrig på vår och sommar. (Men har slutat med det de sista åren, inte vet jag varför.)
Däremot ska den lilla gulbarriga tallen vara grön på sommaren och gul vinter och vår. Spännande.
Var jag var när galenskapen slog till? Jo, hos Per Bürger i Köping med STA. Det var en sån´ där "amatörkväll med procent". Och det måste ju utnyttjas, eller hur?! Hem kom även en Syringa vulgaris ´Katherine Havemeyer´, en lavendelblå fylld syren med rosa ton. Gammal fin sort. Ska stå som fjärde träd på vår stora gräsrundel framför huset. Två syrenträd, varav ett mycket gammalt vitblommandes, dog förra året och måste ersättas. Varav ett blir damen ovan, det andra är redan på plats och är en herre, ´Andenken an Ludwig Späth´, mörkt rödlila blommor. Det tredje satte vi för många år sedan, en ´Sensation´ i riktigt syrenlila med vit kant på varje liten blomma. Jättefin. Det sista trädet är nog lika gammalt som det vita var och rent syrenlila. Knotigt, härligt, vackert. Nu har den snart tre kompisar igen. Och rundeln symetrisk.

Hej hopp i galenskapens tecken!

                                                                      Törnrosa

10 kommentarer:

 1. vilka superfynd du gjort!!!! Per kommer upp till Piteå i sommar så jag hopas han har med sig några gosaker till mig också:)Jag var hos han ifjol...
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Oh så vackra barrisar du hittat. Älskar alla! Det finns så himla många fina och de är ju så skiftande i sitt växtsätt och utseende. Förstår mycket väl att du föll som en fura :-D

  Kram

  SvaraRadera
 3. Kul att få leva ut sin galenskap ibland, fast jag tycker det såg ut som väldigt vettiga växter. Otroligt snygga exemplar! Jag har kikat på barrisar i plantskolan, men de är ju så dyra, så om man får procent förstår jag att man slår till! Kul också att hitta din blogg (tack för att du skrev i min). Jag har lagt toll mig som följare. Du verkar ha känsla för växter, komposition och sånt. Vackra bilder! Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Ser framemot foto på rundeln i blom! Jag har en gammal minnesbild med höga Stanwell Perpetual där.
  Så härliga barr du har förvärvat! Här tar det veckor att få bort det mesta av barren från rosfötterna.
  kram

  SvaraRadera
 5. Det är lätt att falla för såna frestelser!
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Vilka fantastiska växter du köpt, varenda en är jättefin och läcker på sitt sätt! Det är inte svårt att falla för växter när man ser dom!
  Hoppas vi får se dom fina syrénerna sedan!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Nu blir jag riktigt avis! I min trädgård får inga såna komma in :(
  Jag har inte bearbetat mannen tillräckligt ännu. Sååå förstörd av 70- talets barr-planteringar!

  Tids nog :)

  Trevlig helg
  Veronica

  SvaraRadera
 8. Nu blir jag riktigt avis! I min trädgård får inga såna komma in :(
  Jag har inte bearbetat mannen tillräckligt ännu. Sååå förstörd av 70- talets barr-planteringar!

  Tids nog :)

  Trevlig helg
  Veronica

  SvaraRadera
 9. Det var en härlig känsla när jag upptäckte att det inte bara var jag som var galen när det gäller inköp av växter.
  Första gången jag reagerade var när jag gjorde en trädgårdsresa i STAs regi och fick uppleva hur alla medresenärer handlade växter. Trodde nästan inte det var sant.
  Skönt att det finns andra som är lika tokiga som man själv.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Riktigt gulliga, även om barrisar och min trädgård inte går ihop, cypressen väldigt läcker:)
  Kram

  SvaraRadera