Translate

söndag 3 juni 2012

Doftande dofter.


Vad är en trädgård utan träd? En gård. Vad är en trädgård utan doft? I behov. Av dofter.

Det finns så oändligt många vackra blommor utan doft. Kan känna mig lätt besviken när jag inte får någon doftande upplevelse av en blomma. Som kamelior. Underbart förföriska men saknar helt doft. Även många buskar har fin blomning utan att ge ifrån sig någon endaste liten smula god-doft. Besvikelse igen.
Men så finns det de som doftar desto starkare. De första lönnblommornas sötaktiga doft sprids vida omkring, sommarens liljor och rosor kan vara bedövande starkdoftande och första höstfrosten får katsuran att dofta pepparkaksbak. Lyckliga vi som kan känna och får uppleva dofter!

Daphne burkwoodii ´Somerset´ är en ny bekantskap för mig. Ljuvlig doft på de rosavita blommorna i maj till juni. Blågrönt bladverk som ska vara halvt vintergrönt, vad nu det kan menas. Högväxande. Jag gillar att ha växter som har något speciellt redan tidigt på våren; blommor på bar kvist, god doft, vackert bladutspring, glansiga stammar, sådant att glädjas åt efter vintern. Och då är både tibast och olvon några busksläkten där det finns mycket roligt att hitta.


Än så länge får den stå i en zinkhink och dofta utanför växthuset. Och så kan jag njuta av den på nära håll. Dessutom vet jag inte var den ska planteras, en inte helt ovanlig företeelse här hos mig. Köper på infall mer än med förnuft.


Doftar gör också en liten nejlika, kryddigt och starkt. Den står inne i mitt stora växthus. När jag öppnar dörrarna dit in på morgonen slår deras doft emot mig. Jag känner en rysande lyckokänsla.


Att sitta i ett doftande rum, vilket det är inne eller i ett växthus, är härligt. Därför försöker jag att alltid ha något med doft, sommaren igenom, i mitt växthus.


Syrendoft är bedövande. Trots att blommorna inte står så länge inomhus kan jag ändå inte låta bli att ta in några klasar ibland. Den här lavendelblå sorten heter Syringa vulgaris ´Michel Buchner´. Tillsammans med några klematisblommor står de några få dagar i växthusvärmen.


Det är en underbar halvdubbel syrenblomma med stark och härlig doft. Ett riktigt måste för syrenälskare.


Den rödbladiga basilikan har också en stark och spännande doft. Använder den inte lika mycket som de gröna sorterna utan har den mest för att den är så vacker där den står i en urtvättad kattmatsburk.


När citronplantorna blommar, vilket de gör nästan hela sommarhalvåret (och ibland även i källaren under vinterförvaringen), sprids den mest underbara doft i växthuset som jag kan drömma om. De som står utomhus skickar också iväg doftspår lång väg runt sig, men självklart är det mest intensivt inomhus.


Den här citronplantan har haft kraftigt angrepp av sköldlöss och något konstigt vitt, dock ej vanliga ullöss. Den tillbringade en del av vintern inne i hallen där det blev för varmt och torrt. Då satte angreppet fart. Var redan angripen när jag köpte den, men det upptäckte jag inte då. Det misstaget har gett mig mycket jobb.
Citronplantan fick tillbringa resten av vintern i en egen del av källaren, utan växtlampa. För att inte smitta mina andra, mycket större, citronträd. Klippte i april bort alla blad, rensade bort ohyran och tvättade de inklippta grenarna med rödsprit. Ingen ohyra kvar och nu kommer det nya blad. Och förhoppningsvis snart även nya blommor.


Pelargondoft, den alldeles vanliga, behöver inte presenteras. När det står en kruka så här på golvet, där jag ska passera, blir det ofelbart en doft kvarhängandes i luften efter lite närkontakt. Vet inte om jag gillar den.

Inne i växthuset - ett blåregn som mår för gott och har det alldeles för bra. = inga blommor.


Ute i en kruka, med dålig jord och knapp gödning, ett blåregn i full blom. Bor i källarens mörker under vintern. Så tydligen ska blåregn ha det uschligt för att visa sig från sin blommande, doftande sida. 
              Men allra mest doftar nog  Miss Bounty,  Ferdinand och Orient. Varm sommarhästdoft!


Min Orient på väg att gnugga nos med mig. Hans bästis Ferdinand kommer strax efter för att kolla vad som är på gång. Kanske något smarrigt godis att lukta sig till ur mina fickor?


Slut på doftandet. Vinden vände...

                                                             Törnrosa

16 kommentarer:

 1. Och snart kommer doft datorer hoppas jag! Men å andra sidan du beskriver dofterna så fint så jag känner dom faktiskt ända hit och det är berusande!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Åh vilket härligt inlägg! Ja, vad vore en trädgård utan dofter? Att en växt doftar, är ett viktigt kriterium när jag väljer växter till min trädgård.

  Daphne burkwoodii ´Somerset´ var en ny bekantskap för mig med, och den gav vill-ha-känsla!

  Ha det fint//Laila

  SvaraRadera
 3. Så mycket fint så jag dånar... hoppas citronträdet klarar sig från ohyra efter din intensiva behandling. Själv känner jag mig ganska less på ett regn som inte vill ta slut, och ännu värre är temperaturen...
  kramkram

  SvaraRadera
 4. Dofter är ett så starkt minne. Dofter kan få mig att slängas tillbaka i tiden utan att jag först förstår att det var just doften som hade den inverkan på mig. Vilket härligt inlägg som gör mig glad. Tack!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Jag försökte verkligen komma på hur växterna doftar när jag läste inlägget. Det gick nog bra med de flesta av växterna men en av dom jag inte vet doften på är citronträd.... jag köpte mitt första i våras på Hem & Trädgårdmässan och hoppas den kommer att blomma i sommar!! Jag håller med gällande pelargonen...vet inte om jag gillar!!

  Veronica

  SvaraRadera
 6. Ja, dofter är ett måste i min trädgård med! Bara känslan att gå runt o supa in alla underbara dofterna, det är LIVET ch sommaren för mig.
  Köper mycket växter för utseendets skull, men absolut spelar doften också en stor roll vid val av t ex rosor...
  kram Lena

  SvaraRadera
 7. Jag har gett mig den på att dofta på alla mina blommor i år, och hittills kan jag konstatera att narcissen 'Thalia' doftar både mycket och gott. Och kaprifolen, förstås!
  En annan doftande växt jag fascineras av är poppeln. Jag vet inte hur många år jag känt den där härliga doften på försommaren och funderat på vad det kan vara för något. Gissa om jag blev förvånad när det var ett träd som var upphovsman!
  Ha det fint bland dofterna! /Caroline

  SvaraRadera
 8. Underbart med dofter i trädgården! Olvon, syrener, schersmin, rosor, kaprifol... mmmm. Tack för ett jättefint inlägg!

  SvaraRadera
 9. Dofter är viktigt för mig i min trädgård.
  En kaprifol har slingrat sig in i växthuset :-) jag känner som du när jag öppnar dörren ...vilken lycka :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 10. En hel potpourri af skønne dufte du sender gennem cyberspace...........fantastisk dufte kan vi ikke undvære :0)

  Blåregn har jeg lige købt og uha den dufter fantastisk........imponerende at du har den i en krukke - den er jo super smuk ;0)

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 11. Visst är det härligt med dofter. Det måste vara toppen att komma in i ett nejlikedoftande växthus. Gillar verkligen deras doft! Jag har planterat ut en hel del nejlikor i år. Nu hoppas jag att de blir raka och fina, som dina!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Så många fina bilder du visar!Just den där fyllda syrenen har vi också i ett snår.
  En trädgård ska helst dofta varje dag!
  Just nu doftar syrenerna helt bedövande hos oss. Snart kommer också schersminerna och luktpionerna och så förstås alla rosor!

  Kram Märit

  SvaraRadera
 13. Tänk om mitt Blåregn ville blomma så där fint! har haft det i åtta år utam en enda blomma...
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Härliga bilder, man riktigt känner doften bara genom att titta! Tibasten var ju jättesnygg, Jag har fått några skott från en kompis i England, hoppas de är härdiga.
  Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 15. vISST ÄR DET UNDERBART NÄR VÄXTERNA DOFTAR. jAG KAN BARA HA DEM UTOMHUS, FÖR JAG ÄR SÅÅÅ KÄNSLIG MOT DOFTER.//HELEN

  SvaraRadera
 16. Helt underbart inlägg!
  Kul att du tar upp detta med dofter. Jag är doft"miss"brukare av stora mått. Växter utan doft gör mig misstänksam. Just blommande citronträd är bland det godaste jag vet. Annars är citronverbenan min ständiga doftvän.
  Kul att du gillar vår plåthylla. Köpte loss den i en butik i Danmark som hade den som butiksinredning. Tjatade mig helt enkelt till att få köpa den. Den är köpt i Indien och vi har även ett slitet "matchande" plåtskåp i blått (från samma butik) som jag kan ana mig till att du skulle kunna gilla...
  Lustigt att blåregnet verkar vara masochist -stämmer med de erfarenheter jag har - min älskade svärmor i Danmark försökte utrota ett blåregn som ströp en pipranka - men icke det kom tillbaka ändå.
  Gediget jobb du fick med citronträdet. Kul att du lyckades, Jag har haft en liknande fight med ett lagerträd i vårt växthus sedan vi flyttade hit. Såpa, tsprit och pilla bort....
  Vi ses

  SvaraRadera