Translate

måndag 4 juni 2012

Rosa rufs.

De har blommat i omgångar, magnoliorna. Vissa är redan färdiga med sitt rosa fluff medan andra knappt har startat.


´Leonard Messel´ var först ut. Långt innan träd och buskar fick blad. I år blev det en lång blomning för honom eftersom kylan kom tillbaka ungefär samtidigt som det att blommorna slog ut.


Därefter kom ´Ricki´, en av flickmagnoliorna igång. Då hade det blivit grönt på det flesta träden och Prunus ´Kiku-shidare-zakura´ stod i full rosa balettskrud. Strax bakom kikade ´Ricki´ fram, lite försynt och försiktigt.
Balettkjolar i schvung. Japanskt prydnadskörsbär.Så kom det en endaste, ljuvlig blomma på Magnolia x soulangiana. De kalla vintrarna har ju inte precis gynnat blomningen på den här zon II-magnolian.
En annan av flickmagnoliorna är ´Betty´. Liksom de andra i gruppen är hennes blommor lite slarviga i växtsättet när de väl slagit ut. Även om de har en icke-näckrosform, som annars är magnoliors signum, tycker jag att de är underbara. Känner mig så rik och glad över att de, trots min kalla zon III-IV och kalkhaltiga lerjord, kan överleva här. Men några stora träd, det blir de nog aldrig hos mig.


I år blommar ´Betty´ mest nedtill, mot den värmehållande stenen. De kalla vintrarna har satt spår.En uppstammad magnolia, köpt som ´Susan´, den kanske mest kända flickmagnolian, visade sig vara en helt annan dam. Förmodligen ´Ricki´. I och för sig var det en bättre sort för uppstamning, lärde jag mig härom dagen då Trädgårdsamatörerna från Västerås var här på "Öppen Trädgård". Visst är det härligt med dessa duktiga trädgårdsmänniskor som gärna delar med sig av sitt kunnande.

                                         
  
Och tittar man noga efter på blommorna ser de mer ut som ´Ricki´s rosa bananskal än ´Susan´s mindre knoppar och utslagna blommor.

Hej hopp i det rosa rufset.

                                                                NY FÖLJARE!
Men välkommen, Marika, med den fina bloggen Maribels Garden. Så roligt att ha dig som ny följare! Tyvärr kan jag inte kommentera hos dig, trots flera försök. Har andra bloggar också som det är stört omöjligt att kommentera hos: Trädgården på höjden, Bettinas Blad, Hackordning, Veronicas Sanda Cottage. Nån som vet vad jag kan göra för att få kontakt???


( Rosa centifolia muscosa, mossros, ´William Lobb´, zon IV-V. Engångsblommande. En av de ljuvligaste rosorna som växer hos mig.)

                                                Törnrosa

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. En sån ruftskavalkad!
  Den ber jag att få tacka allra ödmjukast för.
  Du har så mycket fiiiint,en skattkammare helt enkelt.
  Återkommer gärna!

  SvaraRadera
 3. Vilket underbart rosa fluff du bjuder på! Betty var alldeles bedårande, synd man bor i fel zon...

  Kramar i massor Ulrika

  SvaraRadera
 4. Oj, så många fina magnolier du har! Den smala som hette Betty var min favorit. Ja, plåtböckerna som jag visade i inlägget igår är verkligen underbara. ska plantera taklökar i min senare i sommar. Kram Therese

  SvaraRadera
 5. Underbara skönheter hos dig! Kram Hanna

  SvaraRadera
 6. Rosa fluff kan man aldrig få för mycket av :-) Jättefina växter och bilder som väcker habegär...ingen.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Åh, det ser så lyxigt ut att ha flera olika magnolior! =)
  Själv har jag en förskrämd stackars stjärnmagnolia, som sitter i det mest skyddade läge jag kan uppbringa i min vindpinade trädgård. Men man skulle ju kunna sätta dem ihop... :D. Leonard Messel är min stora vill-ha-magnolia!
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 8. Så mycket vackert rosa rufs....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 9. Snyggt härligt rosa och som grädde på moset 'William Lobb', en av mina favoriter!
  Kram
  P.S. tack för att du lärt mig några magnoliasorter

  SvaraRadera
 10. Så vackert det blommar... som sagoblommor ser de ut. Nästan overkliga.

  Kram

  SvaraRadera
 11. Så fina bilder av vackra blommor!!
  Tack för titten:)

  SvaraRadera
 12. Men så många olika vackra magnolior du har! Det var ju nästan tur att det blev litet svalare, så du får njuta länge av dem!

  William Lobb borde jag också ha, ser jag...vem ska då åka ut? ;-)

  SvaraRadera
 13. Hej! Vi träffades hos tant Otteskrufv i helgen och nu hittade jag din blogg:-) Jag har surfat runt här ett tag nu och njutit av fina texter och underbara bilder! Vilken härlig trädgård du har!
  Hälsningar Nora

  SvaraRadera
 14. William Lobb har jag på min önskelista, men han hade halkat ner lite. Efter din ljuvliga bild kommer han upp i toppen igen:).
  Så många underbara Magnolia bilder, härligt med rosa fluff och rufs:).
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera