Translate

torsdag 16 augusti 2012

Helgfynden.

Ikväll blir det bilder på några av mina helgfynd. En del av dem är redan planterade medan andra får finna sig i att vänta på plats, kanske till och med övervintra i källaren.

En av de absoluta höjdpunkterna var att hitta den gulbladiga skogseken Quecus robur ´Concordia´, zon IV.Betula nigra ´Shiloh Splash´, en brokbladig svartbjörk, kanske inte så vacker, men riktigt rolig. Stammen ska bli mörk allteftersom den växer.


Rosablommande hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense ´Dawn´ har ett helt fantastiskt färgspel på blad och bladfästen. dessutom gillar jag det lite "skrynkliga" utseendet som bladen har.Jag gillar lönnar och jag gillar knotiga stammar som inte växer spikrakt och jag gillar mindre träd. Alltså blev det en japansk lönn, en solfjäderslönn. Den vanliga, gröna för jag har redan två gulbladiga. Fin, eller hur! Acer shirasawanum heter den.


Länge har jag tittat efter ett Carex ´The Beatles´ när jag varit i olika plantskolor. Icke! Men nu. Hos en privat trädgård som sålde lite spännande växter, bland annat den här starren. Jippi, äntligen! Kolla frillen.


Redan på -90-talet köpte jag en helt underbar liten minibuske av Salix x boydii, styvervide, hos Zetas i Stockholm. Efter flera flyttar i trädgården kom så en riktigt kall vinter och min salix tackade för sig. Nu har jag en ny, större redan vid inköp än den gamla någonsin blev. Växer långsamt och är bara...fantastiskt fin.


Om man åker till Tommy Ahrnby i Dalsland kan man bara inte komma hem utan allra minst en magnolia. Jag kom hem med fem! En M. obovata, junimagnoli, med fantastiska blad, inte riktigt lika stora som mina två M. tripetala har, men nästan. Den har redan en plats vikt åt sig sedan länge, har bara inte hittat någon förut.


En M. ´Pinkie´...


en ´Black Beauty x Red Baron´, en ´Lina´ som är Tommys första frösådda magnolia och döpt efter dottern, samt en M. sieboldii  ´Colossus´ en fylld buskmagnolia, doftande och remonterande. Oj oj oj. Som det kan gå när förståndet ger vika för ha-begäret. Men ändå, vilken lycka!

Sist i kväll blir det en ek till, en dvärgvariant på kort stam. Kunde bara inte motstå den lilla raringen.
Quercus palustris ´Green Dwarf´.

      

Bladfärgerna, kolla in dem! Och formen. Kan knappt se mig mätt på den lilla godingen. 

Det får väl räcka för ikväll. Kanske blir det fler fynd från resan någon annan dag framöver. Vem vet. Beror på väder och vind om jag lyckas ta mig in från trädgården och sätta ned rumpan vid datorn istället.

Kramar till er alla. Ha en skön fredag vilket ni arbetar eller trädgårdsarbetar.

Törnrosa

4 kommentarer:

 1. Jag säger då det... Törnrosas Botaniska! Den där lilla eken i slutet var en riktig goding!!!

  SvaraRadera
 2. Så roligt med en massa nya kamrater att skola in. Eken på de sista bilderna är verkligen vacker!

  SvaraRadera
 3. Ojojoj, vilka snyggingar! Den enda jag har erfarenhet av är The Beatles, jag blev förtjust i kalufsen, men den överlevde inte vintern, undrar varför? Carexar brukar ju inte vara svåra.
  Ha det bra!
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. Oh my god vad fina träd du hittat. Den Tommy verkar vara en hyvens kille. kram!

  SvaraRadera