Translate

söndag 7 oktober 2012

Avverkning.

Tänk, jag hinner knappt bli färdig med det stora nya surjordspartiet förrän jag börjar snegla åt ett nytt område. Till nästa sommar, var första tanken. Men så kom solen äntligen fram efter hur många regndagar som helst. Då fick jag fart på både sekatör och såg. Fredag och lördag blev avverkningsdagar. Så här såg det ut innan sekatören fick anställning.


Det är som en tårtbit mellan två befintliga surjordsplanteringar. Perfekt plats att göra ett nytt område där samtidigt som jag får mer sammanhängande woodlandsytor.
Vanlig kornell växer hög i framkanten, bakom är det snår med allehanda buskar och sly av alm, ask och lönn. Jag tänker behålla ridån med kornellerna, de är vackra och lite spännande som form. Dessutom gör de så att man inte ser allt där bakom på en gång.


Efter lite klippande och rensande kom ett olvon fram. Får stå kvar så länge, innan annat växt till sig. Blaverket är fint och när jag stammade upp den blev det ett ok blickfång. Har redan en magnolia acuminata, poppelmagnolia, och en katsura planterade här sedan några år, men de är ännu så länge inte särskilt stora.


Bakom kornellen såg det ut så här. Liiite att klippa bort.Allt det bortklippta lät jag ligga kvar på marken, i mindre bitar, för det är "gratis" jordförbättring.
Så här ser det ut nu, utan all busksly. Ni ser fortfarande trädstammen på båda bilderna men sedan kom O med sågen... Det är stammen till en död alm som måste bort nu. Almsjukan, ni vet.Kornellbuskaget blev så här öppet och bra. Nu kan man se in på den röjda ytan men ändå ha en ridå som fångar blicken föst. Ska nog behålla kornellerna men hålla efter dem rejält. Annars tar de lätt över.


Från baksidan. En vackrare sida. (Till vänster ett befintligt surjordsparti.)


Till våren ska bland annat de här planteras hit. Två magnolior, en rödgrenad rododendron, en hängande nutkacypress ( Chamaecyparis nootkatensis ´Pendula), en rolig ärtcypress ( Ch. pisifera ´Avenue´ ) en vacker kinesisk sekvoja ( Metasequoia glyptostroboides ).


Fast....kanske börjar jag köra hit lite jord redan i höst. Bara lite....


Hej hopp!

Törnrosa

9 kommentarer:

 1. Oh, du måste ha haft det riktigt roligt idag. Nog för att det kan vara lite besvärligt och så att röja men det är ju så spännande. Man tittar, jo... den busken kan få vara kvar och det trädet blir bättre om man stammar upp ett par våningar osv. Det kommer att bli så bra och det ska bli roligt att få se mer från projektet framöver.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Wow, så fint woodland du har!! Det är väl också tack vare, att du ansar det så bra! Nej, det är inte fint, det är FANTASTISKT!!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vilka fina förutsättningar för nya planteringar! Skall bli spännande att följa detta!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Jajamensan! Man måste ju hålla igång både huvudet, kroppen och drömmarna! Bra jobbat Törnrosa!

  SvaraRadera
 5. Men oj så snygga planteringar. Blev mycket synligare och öppnare efter röjningen :-)

  SvaraRadera
 6. Du ar sa himla bra pa woodland... ursakta, vissa bokstaver saknas numera...
  Kram

  SvaraRadera
 7. Mulligt, och det är mitt högsta betyg, visst är det kul att projekta och jag brukar också få sån där energi på hösten.....jag väntar på att den sak göra sin entré!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Vilket kul projekt! Jag gillar naturkänslan!

  SvaraRadera
 9. Det kommer bli sååå fint, som allt annat du gör. Vi har staplat 30 kubikmeter ved i helgen så jag har inte ens haft tid att gräva ner lök. Anlägga woodland gör jag bara i fantasin:) kramis!

  SvaraRadera