Translate

tisdag 4 juni 2013

Återkommen.

 


Har inte haft någon lust alls med vare sig trädgård, dator eller blogg. Finns flera orsaker till det. Men när trädgården förlorat många av sina "utropstecken"-växter och sådana som är blickfång, då kändes det lite tungt med allt vårarbete i den.
De flesta av mina drygt 200 sorters rosor helt nedfrusna, många äldre barrväxter döda av marsdagarnas varma solsken och minuskalla nätter. Flera rododendronbuskar borta. Till och med mitt mer än 25 år gamla magnolia kobusträd har givit upp. Förmodligen den blöta hösten, för både kobusen och rosorna, eftersom till och med pimpinellrosor såsom Finlands vita har frusit ned. Vilken den annars aldrig gör. (Pimpineller vill ju inte stå blött utan ha det ganska torrt om fötterna.)
Nu har jag kommit så långt i processen att jag kan se möjligheter istället för sorg där det blivit tomt i planteringar och rabatter. Och jag vet att det inte är bara i min trädgård höstens blöta och vinterns sista månad har härjat. Vi är många som drabbats.
Ett oväntat och underbart överlevande - mitt gulvarigerade tulpanträd! Zon I, men jag har zon III mot IV. Planterat våren 2012, upphöjt och grusigt. Måste ha varit räddningen i höstas.
Men det blir allt lite svårt att ha Trädgårdsamatörer här i trädgården på rostitt i slutet av juni! De eventuella rosor som blommar då får vi nog krypa på knä för att upptäcka!


Nu glädjer jag mig trots allt åt det som växer och blommar i trädgården igen. För hur sant är det inte: efter regn kommer solsken!

Kramar från Törnrosa till er alla!!!

17 kommentarer:

 1. Ånej :-( fy vad trist alltså....Förstår att det känns tungt.Att flera är drabbade är ju en klen tröst.En så gammal kobus förstår din sorg o alla rosor....Har saknat dig o undrat vart du tatt vägen :-)Nya tag nu då?!Välkommen tebaks :D
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 2. Va trevligt att du är tillbaka - jag har saknat dina inlägg och vackra bilder!
  Och va otroligt trist med allt du har förlorat i trädgården! Mars månad var verkligen förödande i år! Det värsta är ju när gamla, fina exemplar dör - det tar ju så lång tid innan något nyplanterat blir lika fint.
  Hoppas resten av sommaren är snäll mot dig vädermässigt och att så många som möjligt av dina underbara rosor repar sig!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 3. Heeeej!
  ...och välkommen tillbaka!
  Har saknat dig!
  Vad tråkigt med alla dina förfrusna växter....här har det ju varit en hel del som försvunnit också, men jag har inga rariteter, så det betyder inte så mycket.....fast roddarna ser inte glada ut alls....men men, sånt är livet och som du skriver, efter regn kommer solsken och en törnrosa vaknar ju så småningom:)
  Kram och kul att se dig här igen som sagt var:)

  SvaraRadera
 4. Så bra att vår Törnrosa har "vaknat" igen, jag har saknat dig. Ja inte är det väl någon tröst för dig att jättejättejättemånga trädgårdar har farit ruskigt illa denna vinter. Såklart inte. Men naturen har ju en otrolig kraft att läka. Snart har du din trädgård tillbaka ska du se.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Usch vad deppigt, här har också mycket dött, men det som lever frodas desto mer! Kram!

  SvaraRadera
 6. å förfärligt ...jag som sörjer för min enda trappros som verkar vara död .
  Någon sa till mej att ändå vänta med att gräva,upp..
  får mej att hålla fast vid de gamla tåliga perennerna..

  SvaraRadera
 7. Inte kul när vinter och höstväder förstör växterna så jag förstår att du varit ledsen, men det kanske är lite av tjusningen också..detta att aldrig vara säker på hur det ska gå.. det är ju samma sak med lantbruket man vet aldrig riktigt för man kan ju aldrig påverka vädret och det är ju det som styr väldigt mycket. Hur som helst så har jag saknat dig och vi är nog många som är glada över att du är tillbaka igen! Hoppas du får en riktigt bra odlingssäsong detta år.
  Kram lotta

  SvaraRadera
 8. Åsa Engzell5 juni 2013 11:17

  Hej! Trevligt att du är åter. Har saknat dig och din blogg med alla dina fina bilder.
  Men vi trädgårdsmänniskor ger inte upp så lätt, det är bara att fortsätta. Detta kan ge dig nya idéer och inspiration längre fram här i sommar. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 9. Så hyggelig at du er tilbake i bloggland :-) Ja, det er veldig trist med alle plantene som har dødd i vinter. Sånn er det her også. Det er virkelig mange roser du har mistet.

  Klem Marit

  SvaraRadera
 10. Förstår precis din sorg, den liknar nog det jag kände i fjol efter grisbesöken. Det tar ett tag att se möjligheterna och inte bara förlusterna. Antagligen blir det lika fint igen om några få månader. Livet läker sig självt rätt snabbt om förutsättningar ges. Kom hit och hämta Finlands vita om du vill. Kanske har jag skott av någon annan också... :)

  SvaraRadera
 11. Mycket tråkigt när det blir så där!!!
  Här har vi grävt upp två prydnads Enar som gjort sitt, det blir tomt även om man ersätter dom med annat.
  Ha en skön lång helg
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Åhh vad kul att se dig igen! Tråkigt för dig att så mycket gått förlorat, kan inte ens föreställa mig hur det är! Jag är rätt frånvarande själv på bloggen men blev väldigt glad att återse dig!

  Bamsekram från mig!

  SvaraRadera
 13. Men skit vad sorgligt! Jag har verkligen saknat "hej hopp" här i bloggvärlden. Världens största kram till dig, hoppas du i skrivande stund sitter i ditt fantastiska växthus, tar ett glas vitt och tänker framåt! pussåkram

  SvaraRadera
 14. Blä, jädra skithöst och vår. Skönt att du är tillbaks! Och bra att du börjar glutta på möjligheterna. :-)

  SvaraRadera
 15. Forbasket vinter som har gjort så mye skit med hagene. Føler virkelig med deg. Godt å høre at du kjenner glede igjen og er klar for å gå løs på mulighetene igjen:) Fint å ha deg tilbake i bloggland:) Lykke til.

  SvaraRadera
 16. Undrade vart du tog vägen så plötsligt, men nu förstår jag. Bra att du är tillbaka! Här blir det ofta luckor i planteringarna och då får vi tillfälle att prova igen eller hitta ngt nytt. Vi är kanske mer vana med bakslag här uppe, vi räknar med det varje vår.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Förbaskat tråkigt när så mycket blir förstört, förstår hur du känner dig! De flesta av mina rosor som frös ner helt visar nya livstecken men tre klätterrosor verkar helt döda! Halva björkspirean är död och det hör inte till det vanliga! Måste ha varit en helt sanslös jobbig vinter för växterna men det är bara att ta nya tag så är det snart lummigt och fint igen!
  Ha en fin helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera