Translate

fredag 19 september 2014

En liten plantering.

I rabatten runt den uppstammade magnolian ´Ricki´ har jag satt ett gäng mörkröda och lilablommande dagliljor som avlöses av ett halvt hav med rosa höstanemoner.
På våren blommar det först fullt med allium och senare kommer olika sorters tulpaner i många lilablå nyanser. Samtidigt slår den ena magnoliablomman efter den andra ut, rent rosalila, och blomningen håller på rätt länge. Annars är ju magnolior inte speciellt kända för lång blomningstid, direkt.
 
 

När så dagliljorna står i blom - så häftigt! Den ena efter den andra slår ut, bara en dag, sedan är det nästa knopps tur att visa sig i sin fulla prakt. Skådespelet pågår lång tid.
 
´New Swirl´ står här i solgasset och tappar lite av sin mörka färg på bild.
En av mina absoluta favoriter är den riktigt mörka ´Black Stockings´. I sommar har den blommat hur mycket som helst.
´Black Aronhead´, en fantastisk daglilja.
För att inte tala om ´Smith´s Brother´s´.
 
Höstanemonerna kommer långt tidigare än hösten, som väl är. Här tillsammans med en daglilja. Inte så mörk, men vacker ändå.
 
 
Den gulbrokiga fläderbusken ´Madonna´ tyckte det var toppen när de nya kompisarna blev planterade och jorden gödslades. Som den växer! Får vara tuff med den. Klipper ganska ofta bland grenar och stammar.
Till höger fick en klematis ´Star of India´ stå kvar. I sommar har den varit helt fantastisk. Och den blommar ännu. I verkligheten är den mer blålila än här på fotot.
 
 
I bakgrunden en gulbladig, nästan självlysande, japansk lönn. Dock inte den gula solfjäderslönnen. Sedan skymtar hortensian ´Annabelle´ med stora gulvita blomklasar. Busken blir större och större för varje år. Jag brukar ta in de vackra blombollarna och torka dem. Sedan pryder de i någon stor urna eller vas hela vintern, ända till nästa års blomning.

Det här är en blek bild av dagliljan ´Dark Elf´, men även i verkligheten blev den inte riktigt i den mörklila färgen som jag trodde. Får nog flytta på sig till nästa sommar.
Till sist, lite blad och pynt från Magnolia kobus. Den står som hög grön vägg mot nästa trädgårdsrum. Illa åtgången förra våren, men på gång nu igen.
Hej hopp!
 
 

10 kommentarer:

 1. Så fint alltsammans! Dagliljorna har verkligen gett järnet i sommar. Läcker klematis. Och tack för påminnelsen om att torka hortensiablommor.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Härligt och snyggt....dagliljor är en av mina favvisar....men jag har många, hihi, inte dagliljor alltså, utan favoriter,,,,,höstanemon är också granna....mmm svårt att välja....

  SvaraRadera
 3. Det är såå snyggt!!!
  Fint när blommorna avlöser varandra och så den gröna bakgrunden!
  Mycket smakfullt.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Oj, det var ingen "liten" plantering! Så jättefint du har det, en riktigt härlig plantering!
  Jaså det är fler än jag som tröttnat på rosenhagtornet, vad skall du hitta på för nåt istället för ditt? Själv har jag inte alls bestämt mig, men det finns ju så måna fina träd som man är sugen på!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 5. Så trevligt med en resa till Paris, där var vi för exakt 10 år sedan, oj tiden går.
  Det växer även hos dig, riktigt frodigt och vackert, jag sitter och skriver upp olika namn som jag ska hålla ögonen öppna när jag ska köpa växter.
  'Star India', urtjusig, 'Annabelle', fantastisk, dagliljorna Black Stockings och Aronhead, dem vill jag ha till next år.
  Höstanemoner är också vackra även själva namnet ane-moner . . . . .
  Ha en skön vecka/ Eva

  SvaraRadera
 6. Så fint du lyckats med växtföljden på hörnan och höstanemonerna är en stor favorit. Här har de dock inte fått den ultimata placeringen. Får jobba på det.
  Kul att se utsnitt och små "tavlor" från samma rabatt. Hjälper ögat att fixera och mycket vackert.
  Ha det så gott i veckan
  Anette

  SvaraRadera
 7. Mumsfillibabba. Gillar verkligen den där spindelliknande dagliljan. Tänker varje år att jag ska beställa i tid från dagliljan t ex. Och så glömmer jag. . .

  SvaraRadera
 8. Vilken fin och lummig rabatt! Får en skön känsla av att titta på dina foton :-)
  Jättesnygg "hängprydnad" i plåt - vill ha!
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 9. Oj så mycket vackert! Blir inspirerad!
  Ha det gott!
  Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera