Translate

torsdag 3 maj 2012

Sorgesamt.

Sista april. Traditionell sillunch i Uppsala med många vänner. Stort knytisbord med läckerheter. Man nära på rullar ut genom dörren och ned på stan för sång, mösspåtagning, champagne och skrål. Trångt och glatt. Väl hemkomna igen gick jag ned till hönsen för att ge dem rester från festen. Tystnad. Ingen gol, ingen skrockade. En stor hög med fjädrar. Höken? Men var är då den slagna hönan? Mer fjädrar. Mörka, ljusblå, vita. Fler och fler högar, i hela hönshagen, i äppelträdgården, under granarna, vid gödselstacken. RÄV!
Totalt 12 hönor och 5 tuppar varav alfatuppen och andretuppen var två. Inga äldre tuppar med erfarenhet kvar, bara 4 ungspolingar. Stor förvirring bland både höns och tuppar. Vem leder dem nu? Bestämmer?


Båda de här tupparna är nu borta. Angus, han till höger, var andretupp, fyra år och min specielle, snälla, vackra tupp. Mild mot hönorna, bestämd mot ungtupparna. När han var kyckling rantade han alltid efter mig, utan att bli tam. (Tama tuppar vill gärna bli aggresiva som vuxna.)


Här står förstetuppen, alfatuppen, svart och stor och ståtlig, för bara någon månad sedan. Och nu, mat åt rävungar. Rävmamman hade hittat hönsen när de var utanför elnätet och pickade. Och ingen hemma som kunde höra att något var fel. Stackars mina små krakar! Men jag får trösta mig med att fyra hönor ruvar på vardera 13 till 14 ägg så det blir förhoppningsvis tillökning i hönsflocken vad det lider.


Då blir det så här i alla småhus runt om i hönsgården. Och livet går vidare, både i skogen och bland hönsen.


Törnrosa

11 kommentarer:

 1. Oh,nej! Stackars höns och stackars dig... Vet hur det känns, inte haft besök av räv men väl hök och mink... Styrkekram från mig/ Ullis

  SvaraRadera
 2. Fy, va trist! Då håller jag tummarna för att det blir många små kycklingar av dom 14 äggen!

  SvaraRadera
 3. Vad tråkigt för både dig och hönsen! Du har så fina höns och tuppar. Hoppas att det är "en ny" Angus bland äggen.
  Stor kram till dig!
  Maria

  SvaraRadera
 4. Nej usch vad trist! Ett riktigt kalas för räven :-(
  Jag vågar inte ens tänka på den dagen räven hittar hit. Jag har sett den på fältet en bit bort men hittills peppar peppar, har den hållit sig borta. Hoppas att det blir ett gott resultat på kläckningen.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Oj, vad tråkigt att komma hem och mötas av detta! Tupparna som var så ståtliga, och alla hönor... Lider med er. Tar gärna en hundpromenad med er:-) Vad är Zappa för ras?

  Hälsningar Laila

  SvaraRadera
 6. Men så synd, förstår att du är ledsen, vackra hönor och tuppar är förlorade. Även om det kanske ingår i kalkylen måste det kännas. Hoppas tillökningen blir god.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Men fy så tråkigt att sånt ska hända, tupparna var så fina! Hoppas du får många nya fina kycklingar nu!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 8. Men fy vad tråkigt! Angus var verkligen en stilig tupp, hoppas det blir fina avkommor efter honom! Hoppas nu att det blir fler än en kyckling av äggen.

  Kram Syns imorgon!

  SvaraRadera
 9. Nej usch så trist! Och räven, är han som grisarna att han kommer åter och vill ha mer? Hoppas han håller sig undan så du får ha de övriga ifred. Dina vackra akvarellhöns...

  SvaraRadera
 10. Nej, så tråkigt! Jag kommer ihåg när vi hade höns och räven gjorde besök...usch! Det är ju så trist även om det är livets gång.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Stackars dig - och hönsen! Det som hände dig är också min fasa, då jag vet att det drabbat andra hönsägare här i byn.
  Själva har vi inte haft något rävbesök, men väl hök, som tog höns i flera dagar, innan vi förstod vad som hände.
  Försöker att alltid gå och stänga luckan mot natten, men det har faktiskt blivit glömt ett par nätter. Lyckligtvis har inget hönsätande djur kommit då.

  SvaraRadera