Translate

onsdag 1 augusti 2012

Nu är det klippt!

I alla fall de två rödbladiga prydnadsäppelträden. Till elipser. Som kontrast och lugnande form till allt annat rörigt under och runtomkring.Allt bortklippt grenverk och alla blad tippades i det nya woodlandspartiet som jag håller på med. Underst tidningar, sedan ris, löv, trädgårdsrens och annat som snabbt blir mull. Därefter blandar jag gammal hästgödsel som mer är jord, kompost, halvförmultnade löv, grovt grus och där jag ska ha rena surjordsälskare, även ogödslad torv. Mumma. Har inte kunnat hålla mig från att plantera några växter trots att jordytan inte är färdig ännu.
Planterat:
Magnolia ´Elisabeth´. Ska växa upprätt och kan bli 2-3m. Ljusgula blommor i maj. Snabbväxande, tror jag.

Och min fina ormgran! Bredvid, en sockblomma med rosavita blommor på våren. Kolla grangrenarna!!!

I andra änden av planteringen satte jag en annan gran, en Picea omorica ´De Ruyter´ med mörkt blågröna barr. Ska bara hålla sig om någon meters höjd, om jag minns rätt. Den är lite "krusig" i sitt utseende. Vacker.

Strax bredvid får magnolian ´Big Dude´ en plats. Där får det bli lite extra torv och rododendronjord inblandat. Och större andel grovt grus. Senare ska även, förhoppningsvis, en Magnolia obovata hit. Måste bara inhandlas först (åker till Tommy Ahrnby i Dalsland nästkommande helg, då ni...).

Förhoppningsvis ska det nya partiet om några år vara lika grönt och med bladformer i kontraster mot varandra som de äldre delarna av mitt woodland är. Några smakprov:

Paraplymagnolian, M tripetala, här ´Tores bästa´, har jättestora exotiska blad. Kan det ha något med namnet att göra, månne? Hmm.
Hej hopp!

                                                          Törnrosa

10 kommentarer:

 1. Åhh! jag verkligen älskar Woodland..... Jag har ett, men hade för bråttom inser jag idag. Växterna finns där! Skuggan finns där men ..... under en del av skuggträdgården finns en markduk som jag använde dör att ta död på kirskål men jag inser att mina skuggväxter behöver bättre jordmån än de får så jag har bestämt mej för att gräva upp allt och börja om från början. Just nu "tillverkar" jag bra surjord i säckar med löv som jag hoppas har förvandlat sig till det jag vill i vår!!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Vad fint det blev (och blir)! Duktig är du! :)

  Kram på dig

  SvaraRadera
 3. Det blev ett lyft när dom klipptes!!mycket fina.
  Det ser mysigt ut i ditt Woodland och det blir nog det ny med!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Vad snyggt det blev med dina klippta träd!! Vad mycket spännande växter du planterat i ditt woodland! Så fint det blir!! Imponerande!
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Skulle också behöva något med lugnande form i min trädgård, vet inte vad jag kan hitta på.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Det det blev riktigt bra med den formklippningen. Denna regniga sommar har det verkligen växt i trädgården.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Så många vackra blad! Kanske får jag ta och skaffa något som kan klippas och hållas i form som kontrast till mitt rufs också? Och då menar jag inte lugg i pannan:)

  SvaraRadera
 8. Hej och grattis! Du vann en av priserna i min lilla utlottning. Kram och ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Jättesnyggt klippt. Tack för inspirationen, skall ta och titta lite på mina aplar.....

  SvaraRadera