Translate

torsdag 27 september 2012

Höstrea.

Så var det dags för rea i de flesta plantskolor. Alltid något att trösta sig med när sommaren försvinner i ett regndis och höstens klara luft väntar bakom veckohörnen. Hos Bürgers i Sala var det 50% på alla barrväxter. Vilket elände!
Några roligheter att peta ner i det nya woodlandsområdet lyckades jag hitta. (Nåja, det är aldrig svårt. Svårare då att avhålla sig från att fynda.) En Abies koreana ´Siberkugel´. Kompakt klotformad koreagran, härdig till zon IV. Undrar om det inte ska vara även ett l i namnet; ´Silberkugel´.


På samma plantskola hittade jag också en Metasequoia glyptostroboides, kinesisk sekvoja. Har redan en sedan förut men kunde inte motstå en till. Den här ska få övervintra i källaren eftersom det är lite väl sent nu för plantering av barrväxter. Härdig till zon II, ev III. Jag har zon III, mot IV, och då vågar jag inte chansa.


Blir ett nytt litet parti surjord till våren, för att binda ihop några befintliga delar. Där ska den stå, tillsammans med bland annat en Chamaecyparis nootkatensis ´Pendula´, hängande nutkacypress, och en C. pisifera ´Avenue´, ärtcypress, zon III. Den sistnämnda kan bli 2-3m hög och 1-1,5m bred. Har aldrig sett en ärtcypress förut. Den var mer häftig och rolig än vacker med sina barr som såg ut som ett garnnystan med vackra färgnyanser. Kanske var det hösten som färgat dem.


Ett annat fynd som jag blev jätte-jätte-lycklig över var en hortensia i Endless Summer-serien: ´Twist ´n Shout´. Titta på ljuvligheten så förstår ni, mina bloggvänner.


Tänk, att klockan alltid ska rusa iväg så när jag sitter vid datorn och bloggen. Dags att sova nu. Natti natti!

Törnrosa

12 kommentarer:

 1. Vilka helt underbar fynd du gjort!!!!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 2. Härliga fynd du har gjort! *Twist'n Shout' har även jag och kan intyga att jag är fasciner över både färgen och formen i blomman. /Anja

  SvaraRadera
 3. Vilka fina fynd du har gjort! Hortensian är ju helt fantastisk!
  Jag är ingen "reamänniska". Jag tycker inte om att trängas i trånga affärer, men när det är rea på bra handelsträdgårdar kan jag lätt göra ett undantag:-)
  Ha en riktigt skön fredag i höstrusket!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Uj, uj, vilken härlig färg på hortensian. Barrväxter har jag inte trillat dit på än, men det kommer väl...

  SvaraRadera
 5. Den Hortensian var himla läcker.Vilken tur du hade där.Har kollat efter lite fina Hortensior i år men inte hittat någon bra.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Underbar färg på den hortensian! Vilken tur du hade!

  Ha nu en skön helg!

  SvaraRadera
 7. Vilka fynd! Ursnygga, är svag för kompakta barrväxter. Har inte en enda än men de finns på mina moodboards inför kommande planteringar... Tror du såna där små söta barrisar gillar min blåsiga baksida mot norr och havet? Jag har stora planer för baksidan nästa sommar - du vet den där "nästa sommar" då man har obegränsat med tid och energi;)
  Och så hortensian. Å så fin. Man bara dör av de snygga färgerna. Lyckans ost! helgkram!

  SvaraRadera
 8. Ja, den hortensian går verkligen inte av för hackor! "Silberkugel" är nog rätt, det betyder "silverkula", tror jag. Vilka fina fynd du gjorde!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Det var en vacker Hortensia och får hoppas du får mycket nöje av den!
  Trevlig helg /bea

  SvaraRadera
 10. Alltid lika kul att göra fynd! Och böjskriket var ju underbar i färg och form!

  SvaraRadera
 11. Hortensian är verkligen häftig!
  Kram

  SvaraRadera
 12. ja visst är det kul att fyndshoppa. Vilken otroligt läcker Hortensia!

  Ha det fint//Laila

  SvaraRadera