Translate

lördag 29 september 2012

Vitt till vitt.

För några veckor sedan kom jag äntligen på var min vitbrokbladiga björk, Betula nigra ´Shilo Splash´, inköpt hos Tommy Ahrnby, skulle planteras. Där sitter redan en vitkantad Weigela ´Variegata´, (tror jag det är) som frös ned totalt förrförra vintern. Nu är den på gång tillbaka, men rysligt långsamt. Mellan de båda vitvarigerade är en fantastisk ormbunke, Adiantum pedatum, numera tror jag den heter aleuticum, frilandsadiantum. Svarta hårda smala stammar med ett paraply av blad upptill. Finns även låga och minivarianter av den. Alla likadana, bara höjden skiljer.När jag tittade på bilderna idag för att lägga in på bloggen hittade jag en massa andra foton med vita växter på. Blev så inspirerad att jag tar med dem också.


Hydrangea arborescens ´Annabelle´, en storblommande vidjehortensia. Bollarna blir bara större och större för varje år, tycker jag. Har tagit in några för att torka och se hur det går.
En annan vit bild är den här på pärlrönnens vackra bär, Sorbus koehneana, och små mörkgröna blad.

En senblommande lilja i vitt med rosaröda fräknar och härlig doft. Det är Lilium ´Muscadet´.


En fullständigt vild klematis ´Summer Snow´ har invaderat både idegranshäcken och den gamla ädelgranen bakom. Inget av barrträden gillar att bli antastade så. Jag har försökt hålla den i schack, men det är stört omöjligt. Så tyvärr, i höst "flyttar" ´Summer Snow´. Vart? Ingen aning ännu.


Mellan vipporna på Molinia ssp. arundinacea ´Transparent´ kikar en vit rudbeckia, Echinacea purpurea ´Alba´ fram. Självsådd, njutbar.


Min vita Hedemorahöna Siri i duell med nye alfatuppen Egon. Eller? Kanske vill hon bara visa honom vem som är äldst och vem som minsann är en fin flicka.


Törnrosa

11 kommentarer:

 1. Måste titta till min vidjehortensia, den är längst bak i hörnet som jag visade igår. Vitt är alltid fint!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Snyggt med det vitkantade där i hörnan - björken var bra läcker!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hur gör du när du torkar vidjehortensia? Bara hängande eller med något torkgel?

  Ruskigt snygg ormbunke.
  Fast hönsen är ännu snyggare! ;-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar bara låta dem ligga i en skum vrå inne där solen inte hittar in. De lavendelfärgade, grönaktiga eller rosa blir bäst, vita får gärna en beige ton. Men det gör inget, bara man sedan lägger dem på en plats där nyansen passar.
   Törnrosa

   Radera
 4. Hon ÄR en fin flicka! Kan inte den vilda clematisen få ta sina egna vägar borta i skogskanten?

  SvaraRadera
 5. Vilken vacker björk! Ja, du har så mycket snyggt. Älskar kontrasten mellan vitt och grönt, det är så vilsamt att titta på. Hoppas du får en fin söndag! Kram från Hanna

  SvaraRadera
 6. Finfina blad! De måste se extra tjusiga ut i regn?
  :-D

  SvaraRadera
 7. Så många vackra växter och sån där fin ormbunke har jag i fönsterlådorna vid finingången, dom är ju så söta och så väldigt exotiska!
  Massor av fint vittblommande har du men tuppen och hönan är nog finast! Så välmående och granna!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. En massa fint!! Så fin Egon är! det är en trevlig ras.
  Mariana

  SvaraRadera
 9. En sån senblommande lilja!? Det gillas :)

  Jag har bestämt mig för att skaffa höns till nästa år.... måste plugga på lite vad som gäller bara :)

  SvaraRadera
 10. Pärlrönnen är skitsnygg, sån skulle jag gärna ha. Allt annat är såklart också superfint. Som allt hos dig, superwoman! Jag shoppade (trots inköpsstopp...) en Annabelle igår faktiskt som jag petat ner bredvid mellan rodgersian och bambun från senast inlägget. Känns bra:) Hittade också en hortensia från Endless summer-serien som du skrev om så jag vet "tvungen" att köpa den också - The bride hette den. Tack för tipset!!

  SvaraRadera