Translate

onsdag 24 september 2014

Grusgården tar äntligen form.

Efter att ha varit en liten klosterträdgård med låga buxbomshäckar runt triangel- och rombformade partier med rosor, dagliljor, irisar, liljor, fyra ´Palibini´-syrener på hög stam, gångar av marktegel, höstanemoner, en bänk med lejontassar längst bak övervuxen av klematis och rosor på armeringsnät och i mitten av trädgården en trätripod med en storblommig klematis på, kom vattensorken och förstörde min skatt. Sedan en kall vinter som tog de flesta av buxbomshäckarna och knäckte de rundade syrenkronorna, följt av en sommar med ogräsinvasion. Då gav jag upp. Grävde upp de kvarvarande växterna, flyttade bort bänken, tog vara på markteglet. Och sörjde min fina klosterträdgård. 
Därefter tog flera års träda vid med plasttäckning mot det värsta ogräsanfallet. Många planer och idéer har kommit och gått, men inte förrän 2012 bestämde jag mig. Här ska bli en grusgård med fullt av vajande gräs. 
Den hösten byggde min O. en ram runt ytan som skulle bli med grus. Avenbokshäcken som skyddar runt omkring klipptes ned en bit och jag längtade till nästa vår.
Våren 2013 kom och den stora förvandlingen började. Efter krattning och tilljämning av planen rullade vi ut en markduk för att hålla gruset på plats. Annars sväljer leran allt efter några år.
Så skulle gruset på. Ett helt lastbilsflak. Avtippat på gårdsplanen. Pust och stön. Vår Buster fick jobba. 
 
 Det såg ut som en helt omöjlig uppgift att få det utskottat när grushögarna tornade upp sig som små Kebnekajseberg framför oss. Men ut kom det. Och så småningom låg där en platt och fin grusgård.
  Men hela sommarsäsongen 2013 gick utan att jag kom igång med planeringen. Och till sist var det återigen en vinter på gång.
Vår och sommar kom och gick i år - ingen plantering i grusgården. Men så, den här sista veckan, när hösten hotar med rusk och nattfrost, fick jag fart på mig. Bar in gräsplantor, buxbomsklot och några rudbeckior till grusgården för att se hur jag ska göra.
 
Testade och placerade om i det oändliga. Insåg att fler ruggar med gräs måste till, även några riktigt högväxande ur Miscantusgruppen.
   Så i söndags köpte jag flera läckra gräsplantor, olika sorter, för halva priset när den lokala växtmarknaden hade höstrea. Som julafton i september.

 
Tillsammans med mina krukade buxbomsklot, ett antal gräsruggar som stått i olika arrangemang några somrar och två vita syrenträd blev det mycket att välja på då jag började placera ut växterna på nytt i grusgården.
Det såg lite naket ut, trots alla växter. Då kom jag att tänka på högen med cementplattor som blev över efter ett annat projekt. Skulle behövas en plattgång på allt gruset. Sagt och tänkt, fram med skottkärran och hämtade fem i taget. Prövade olika sätt att lägga dem.
 Till sist fick det bli en svag båge mot ena sidan. Går ju alltid att flyttas på igen om det behövs. Men...kom också på att två större stenar skulle vara jättefint till allt gräs och grus. Så nu ska jag på stenjakt hos grannbonden. 
  Bakom den tillfälliga sittbänken (har andra planer för den) undrar alla Hedemorahönor och tuppar vad jag egentligen håller på med. Själva har de en utmärkt plats där de kan sitta och studera mina underliga tilltag. En gammal harv.
 Och så här ser grusgården ut från hönsens sida. Ännu saknas två större stenbumlingar, inget är planterat och två stora, smala, ganska höga rektangulära krukor i rostigt järn ska beställas av en verkstad här i närheten. Sedan ska en annan sittplats ordnas, i trä, men det får bli till nästa år.
 Kanske blir det fortsättning-följer på det hela, här i bloggen.
 Hej hopp!

10 kommentarer:

 1. Å så fint det där kommer att bli.Är ju snyggt redan nu innan det är planterat.
  Lycka till.
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Wow ett så fint projekt! Det ser verkligen ut att bli så fint i din grusgård. Läckert du placerat ut trampstenarna. Hade en grusavdelning i min gamla trädgård, med några gräsinslag. Några stora jättestenar placerades ut och grävdes ner lite - man ville bara gå fram och klappa dom. Sten och grus är för mig ett rofyllt element.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 3. Så sorgligt att du inte fick ha kvar din klosterträdgård, din beskrivning av den låter fantastisk! Men det här blir ju också jättefint, ser jätteläckert ut! Hoppas vi får se mer av det, när du planterat klart!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 4. Ibland är det bra att planerna får mogna fram. Detta blir helt säkert annorlunda mot din klosterträdgård, kul med nytt, och snyggt!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Projekt i trädgården får ta sin "lilla tid"... då blir de ofta som bäst.
  Din grusgård ser otroligt fin ut redan, fast den inte är riktigt klar. Jag blir riktigt sugen på att göra en själv, fast det hade fått vara i mindre format...
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 6. Oj så fint det blir, vilket trevligt rum! Allt blir ju som bekant inte som man tänkt sig, tur att det finns alternativ när växterna trilskas.
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Gillar det häck omgärdade rummet!!
  Ska bli spännande att se fortsättningen, kul med lite nya projekt.
  Växter på rea är inte så dumt.
  Har börjat skissa på lite förändringar här med.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Helt "sjukt" att jag missat denna underbart vackra blogg??!! Din grusgård ger mig rena lyckoruset trots att den inte är min. Herreje så tjusigt det blir.
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken roligt projekt du har börjat med och det kommer att bli riktigt roligt att få se resultatet.
   Ha det så bra!

   Radera
 9. Hm … jag känner igen det där med att det är svårt att följa den planering man gör ;) Men jag SKA försöka :D

  Så häftig grusgården verkar! Gissar att ni har en stor trädgård som har plats för en sådan. Ser gärna fler bilder ifrån den!

  Trevlig helg!
  //Linda  SvaraRadera